Magazin

Politikin zabavnik u najnovijoj epizodi veličanja nacista i sličnih zlotvora

“Čovek opijene duše” naslov je teksta objavljenog u poslednjem broju “Politikinog zabavnika”, a koji prepričava život ozloglašenog naciste Ota Skorcenija. Iako se radi o značajnoj istorijskoj ličnosti, tekst je napisan uz brojne superlative, bez otvorene osude monstruoznih zločina koji mu se stavljaju na teret.

Tekst sa punim naslovom “Miljenik Firera i boginje Talije” počinje divljenjem fizičkim predispozicijama naciste Skorcenija. Tako se, dok se oslovljava po imenu navodi: “Oto je bio izrastao u pravog pravcatog diva. Bio je visok preko dva metra, a telo mu je izgledalo kao u boksera, krupne ali gipke građe”, piše portal “Analitika.me”.

Pa se tako u prvi mah stiče utisak da je u pitanju biografija nekog antičkog junaka, a ne o jednom od ljudi bliskih Adolfu Hitleru, inicijatoru najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva koji su obeležile masovne smrti civila, uključujući i Holokaust.

U tekstu se dalje objašnjava kako je 1928. godine Skorceni u obrednom dvoboju duž leve strane lica zadobio udarac od kog mu je ostao ožiljak “koji se smatrao obaveznim detaljem svakog časnog studenta”. Zbog ožiljka je, navedeno je u tekstu, postao poznat i oličenje hrabrosti, zbog čega je “prvi put osetio kako slava opija dušu”.

“Bio je to početak legende o ‘Čoveku s ožiljkom’”, koga je, kako navodi “Politikin zabavnik”, 1931. godine “sudbina prvi put ukrstila sa studentom prava Ernestom Kaltenbrunerom”, sa kojim je od prvog trenutka postao nerazdvojan prijatelj. “Obojica su bili slične građe, obojica podjednako opsednuti istim tragičnim idealizmom”, navedeno je u tekstu.

“Tragično opijeni” Kaltenbruner, Skorcenijeva srodna duša, inače je poznat kao visoki austrijski SS službenik tokom nacističke ere i glavni počinilac Holokausta u kom je u toku Drugog svetskog rata stradalo i oko 1,5 miliona dece, što u tekstu nije ni nagovešteno.

Kako je Hitler bio zadivljen “zemljakom džinovskog rasta”

Nakon tog prijateljstva sledili su “uspesi” zbog kojih je Skorceni, koji se čitaocima približava tako što se naziva imenom, postavljen na čelo specijalne grupe SS za posebne namene, nakon čega je i lično upoznao prvog čoveka nacističke Nemačke.

“Novopečeni specijalac bio je uskoro predstavljen Fireru, koji ga je, zadivljen zemljakom džinovskog rasta, odmah zavoleo i Skorceni je postao njegov omiljeni komandos”, navodi se u tekstu, a prenosi Blic.

Čitajući dalje saznajemo da je poduhvata koji je “od njega napravio pravu zvezdu i omogućio mu munjevit uspon u nacističkoj hijerarhiji oslobođenje italijanskog Dučea – Benita Musolinija”.

Ovo spasavanje je u tekstu opisano uz sve dramske elemente, i više liči na herojsku akciju iz “Džejms Bonda” nego sklanjanje diktatora i jedne od ključnih ličnosti u obrazovanju fašizma, od zaslužene odmazde.

U “Politikinom zabavniku” su nabrojani i drugi Skorcenijevi poduhvati, ali i optužbe koje su bile podignute protiv njega nakon što je Nemačka izgubila rat.

Međutim, u zaključku teksta se “Hitlerovom omiljenom komandosu”, najviše zamera to što je bio “manipulator i samoreklamer”. Zločini koje je počinio u ime Firera, među kojima mu se konkretno stavlja na teret streljanje većeg broja zarobljenih američkih vojnika u Ardenima, nisu ni na koji način istaknuti.

Još jedan slučaj veličanja nacizma

Tekst je naišao i na brojne komentare na Tviteru.

“Pročitao sam txt, mrzim naciste iz dna duše, ali nisam ga doživeo kao veličanje… msm, ispada da ne možeš da pišeš o nekim istorijskim ličnostima… a nije tako… Zabavnik jeste postao stecište sumnjivih urednika, to stoji… a ovo… pa msm…istorijska je ličnost…”, glasi jedan od retkih tivitova koji su napisani u odbranu teksta.

“Jeste veličanje, najpre ga odaju ton i stil. Tekst je pisan kao da opisuje avanture Vilija Garvina. A odsustvo bilo kakvog komentara, antrfilea, podsetnika koji će definisati kontekst u kojem je ovaj div-junak radio i ubijao čini tekst skandaloznim”, sledi odgovor.

“Slika i prilika današnjeg vremena i današnje Srbije! U životu mi ne bi palo na pamet da ću psovati Politikin zabavnik!”, revoltiran je drugi tviteraš.

“Pored toliko važnih, divnih, genijalnih osoba, nekada preveliki Politikin zabavnik piše o ambicioznim nacističkim pukovnicima sa izuzetnim žarom. i sve to vreme jačanja neonacizma u evropi. i to ne prvi put”, piše u još jednom tvitu.

A ima i onih koji su se setili slučaja veličanja naciste Dimitrija Ljotića na stranicama “Politikinog zabavnika”.

“Politikin Zabavnik”, u najnovijoj epizodi veličanja nacista i sličnih ubica. Zvezda priče je Oto Skorceni, esesovac i “Hitlerov omiljeni komandos”, glasi jedan od komentara na Tviteru.

Podsećamo, u januaru prošle godine, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije su osudili afirmativno pisanje lista “Politikin zabavnik” o nacisti Dimitriju Ljotiću koje, kako su tada naveli, predstavlja “najbedniju od svih mogućih medijskih manipulacija – manipulaciju najmlađim čitaocima”.

Povod je bio tekst objavljen u broju od 18. januara 2019. pod naslovom “Ko su bili ljotićevci” u kom je navedeno da se Dimitrije Ljotić “brinuo o redu u Srbiji”, da je imao “jedinice visokog morala”, da je “osuđivao pogrome Jevreja”, da je dobar deo srpskih masona “spasao iz logora”.

Glavni i odgovorni urednik “Politikinog zabavnika” Zeferino Grasi je nakon toga rekao da “Zabavnik” nije želeo da ni na koji način relativizuje ulogu zločinačkih jedinica organizacije “Zbor” kao ni Dimitrija Ljotića i njihovih nedela tokom Drugog svetskog rata.

“Izvinjavamo se svima koji su naš tekst tako shvatili”, naveo je tom prilikom Grasi.

Neki su još živi: Gde se kriju nacistički zločinci

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

140 Shares
140 Shares
Share via
Copy link