Novi Sad

U Novom Sadu počela gradnja fabrike čokolade, investitoru od države 12 miliona €

fabrika-cokolade-novi-sad
Foto: 021.rs

Gradnja fabrike čokolade švajcarske kompanije “Beri Kalebo” (Barry Callebaut) danas, 5. marta zvanično je počela polaganjem kamena temeljca nedaleko od Kaćke petlje, u prisustvu najvišeg gradskog, pokrajinskog i državnog rukovodstva.

Ovu investiciju država je podržala sa 14,2 miliona evra iz budžeta, a njena ukupna vrednost je procenjena na 45 miliona evra u periodu od pet godina, piše 021.

U ovoj fabrici će u narednim godinama biti zaposleno stotinak radnika, a pogon bi trebalo da proizvede 50.000 tona čokolade godišnje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je svečanosti povodom početka izgradnje pogona, da će fabrika čokolade mnogo značiti za prehrambenu i prerađivačku industriju Srbije i stvoriti “dodatni lanac zapošljavanja i profita” u zemlji.

“Imaćemo supstituciju uvoza čokolade i drastično povećan izvoz”, istakao je Vučić.

On je rekao da će plate inženjera i tehnologa u fabrici biti na evropskom nivou, dok će radnici imati iznad proseka u Srbiji.

Vučić je ukazao da kompanija Bari Kalebo ima najbolju tehnologiju za proizvodnju čokolade u Evropi i da je njihov dolazak u Srbiju od ogromnog značaja za zemlju.

Vučić je potvrdio da je država dala 12 miliona evra subvenciju za otvaranje fabrike čokolade, ali je rekao da se ne radi samo o subvenciji po radnom mestu.

Na pitanje da li je 12 miliona evra dato za 100 radnika, odnosno 120.000 evra po radnom mestu, Vučić je rekao da su davanja države ovde bila do visine investicije, uticaja koji će imati na lokalnu sredinu, a ne samo po radnom mestu i da je investitor mogao da traži i više novca.

“Mogli su da dobiju, a nisu tražili više”, rekao je Vučić.

U ovom pogonu u prvo vreme neće raditi ni blizu onoliko radnika koliko je najavljeno.

Naime, kako se vidi iz ugovora o dodeli sredstava podsticaja predviđeno je da država ovoj kompaniji isplati 12 miliona evra državne pomoći na ime troškova izgradnje fabrike i kupovine mašina i opreme.

Ovaj novac će se isplaćivati u pet rata od 2020. do 2024. godine i za uzvrat proizvođač čokolade svake godine treba da zaposli određen broj ljudi.

U prve dve godine devetoro radnika, dok se obimnije zapošljavanje od 67 radnika očekuje tek od 2022. i 2023. godine.

Pored ove donacije, država je poklonila i zemljište od 20.900 kvadratnih metara vrednosti od 2,19 miliona evra.

Ovde se radi o zemljištu koje je bilo u manjinskom vlasništvu Republike, a veći deo od 13.026 kvadrata je Grad Novi Sad u julu prošle godine bez naknade ustupio državi. Ostatak placa gde se gradi fabrika su Švajcarci kupili od “Mops investa” koji je delom u vlasništvu direktora Grand produkcije Saše Popovića, a delom u vlasništvu firme “Bavaria Motorad” čiji je vlasnik poslanik Srpske napredne stranke Ostoja Mijailović.

Zašto je naziv „Aleksandar Vučić-Za našu decu“ idealan za SNS listu

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • 12 mil evra podsticaja za 100 zaposlenih, Continental onomad dobio i vise, a kada domaće firme iz bilo koje branse treba da dobiju desetostruko manje i za veci broj zaposlenih, da ostvare uspeh, to je tada “mission imposible”, jer su uslovi koji se traže domaćim uigranim preduzetnicima ili startupima ne daj boze. Dajmo sve strancima, i nama za cokoladu da imamo.

286 Shares
286 Shares
Share via
Copy link