Lifestyle

Pobedite prolećne alergije

Uprkos lepom vremenu koje proleće nosi sa sobom ovo godišnje dobe stvara i velike probleme osobama koje su alergične. Zbog povećane količine polena mnogi se bore sa curenjem nosa, kijanjem, crvenilom u očima i drugim alergijskim reakcijama. Evo par trikova koji će vam pomoći da spremni dočekate prolećne alergije.

Očistite mašinu za veš

Tamna, mračna unutrašnjost veš mašine savršena je za gljivice, da i ne pominjemo bakterije poput Ešerihije koli. “Deterdžent ne može da uništi ove bakterije, zato svojim pacijentima savetujem da bubanj u mašini čiste dva puta mesečno, najbolje izbeljivačem”, kaže alergolog dr Nita Ogden. Ona savetuje da veš izvadite iz mašine odmah nakon pranja i da ostavite otvoren vrata mašine, kako bi se unutrašnjost osušila jer se u suprotnom unutra može pojaviti buđ, koja kod mnogih izaziva alergijske reakcije.

Često menjajte jastučnicu

Grinje su jedan od najčešćih alergena, a s obzirom na to da se hrane ljudskom kožom, nije čudno što ih ima u našim krevetima. Alergolozi savetuju da često menjate posteljinu, naročito jastučnice jer na njima ima ostataka kože koje privlače grinje. Takođe, studije su pokazale da je najbolje koristiti jastučnice od mikrofibera jer ovaj materijal navodno sprečava da se unutar jastuka pojavi buđ.

Izbegavajte jutarnje vežbe napolju

Ujutru se nalazi najveća količina polena u vazduhu, pa bi bilo dobro da fizičke aktivnosti odložite za popodne. Osim toga, kada napolju duva jak vetar, bolje je da vežbate kod kuće jer vetar povećava koncetraciju alergena u vazduju. Takođe, ako ste alergični na polen, stručnjaci savetuju da se istuširate čim uđete u kuću i da operete odeću koju ste nosili jer su se na njoj, kao i na vašoj koži, zadržale čestice polena.

Redovno čistite

Eksperti preporučuju da, ako imate alergijske reakcije, jednom mesečno perete jastuke, zavese… To je najbolji način da uklonite alergene i sprečite reakcije.

Pazite na biljke

Ako imate kućne biljke, trebalo bi da znate da je istraživanje pokazalo da je 78 odsto ljudi alergično barem na jednu biljku u kući, a najčešće je to – fikus. Veštačko cveće nije jedino rešenje. Naime, pokazalo se da hibiskus proizvodi malo ili nimalo polena, pa ne bi trebalo da izazove alergijske reakcije.

Očistite orman

“Ne biste verovali koliko se alergena nalazi u ormanu”, kaže dr Ogden. Ako u orman vratite majicu koju ste obukli na kratko, ali ste u njoj izašli napolje, čestice polena će se preneti i na ostalu odeću u ormanu. Osim toga, dr Ogden savetuje da barem jednom godišnje izvadite svu odeću iz ormana i detaljno očistite.

Lek koji koristimo kod alergija utiče na plodnost muškaraca?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link