Magazin

Planina kao spas za sve koji pate od alergija, najniža koncentracija ambrozije na Zlatiboru

zlat
Printscreen

Zlatibor bez betona je čarobna planina.

Naduven nos i suzne oči svakodnevica sa onih koji muče muku sa alergijama. Najveći alergen među biljkama svakako je ambrozija, a njena sezona je u punom jeku.

Kako bi pronašli spas, mnogi s razlogom dolaze na Zlatibor jer je koncentracija alergena prema najnovijim merenjima na ovoj planini manja u odnosu na druga mesta.

– Poleni ambrozije i koprive prelazili su prethodnih dana u umerene i visoke koncentracije, dok su poleni pelina, konoplje, štireva, četinara, bokvice i čempresa bili su niski. Iako povišene, koncentracije polena ambrozije, najvećeg alergena među biljkama, na području mernog mesta Zlatibor bile su znatno niže nego na ostalim mernim mestima u Republici Srbiji ali se bez obzira na to, uočava se trend porasta u odnosu na prethodne godine, potvrđeno je za RINU u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može da naraste i do dva metra, a ono što je specifično za nju jeste da može da opstane i u veoma nepovoljnim uslovima, stoga vrlo lako postaje dominantan korov, prenosi Kurir pisanje portala RINA. Mnogi građani ne žele ništa da prepuste slučaju stoga na vreme krče površine pod ovom biljkom.

– Dugo sam kašljao, nisam znao šta je, dok nisam uradio testove i utvrdio da sam alergična na ambroziju. Tada sam uzeo kosu u ruke i rešio da eliminišem tog neprijatelja po moje zdravlje. Urodilo je plodom, ali ambrozije ima svuda pa bi i drugi morali da se aktiviraju. Koliko je biljka jaka, najbolje svedoči da sam koseći je polomio kosu, rekao je Slavko iz Čačka.

Jedna biljka može proizvesti i preko 160.000 semenki, a seme u zemljištu može održati klijavost čak i do 40 godina.

Kod najosetljivijih osoba već od 8 do 20 polenovih zrna u metru kubnom vazduha može da izazove jake alergijske reakcije, q samo jedna biljka ambrozije produkuje 1–8 milijardi polenovih zrna.

Misterija zaboravljene banje sa lekovitom vodom i nedovršenog dvorca na obroncima Zlatibora

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link