Lifestyle

Lek koji koristimo kod alergija utiče na plodnost muškaraca?

Naučnici u Argentini otkrili su da lek koji često koristimo u borbi protiv alergija, potencijalno može da izazove probleme sa plodnošću kod mušakaraca.

Antihistaminici, koji se koriste za olakšavanje simptoma polenske kijavice, urtikarije (koprivnjače), konjuktivitisa i reakcija na ujed insekata, uglavnom su dostupni kako putem lekarskog recepta tako i bez njega.

Naučnici Instituta za biologiju i eksperimentalnu medicinu (Instituto de Biologia y Medicina Experimental) iz Buenos Ajresa su otkrili da ovi medikamenti ostavljaju dugoročne posledične efekte na plodnost kod muškaraca, piše britanski Gardijan.

Studija, objavljena u stručnom časopisu Reproduction, navodi da antihistaminici utiču na normalno funkcionisanje testisa, odnosno na njihovu sposobnost da proizvode polne hormone.

To može da dovede do izmenjene morfologije (promene oblika) i smanjene pokretljivosti spermatozoida, kao i do smanjenja njihovog broja.

Istraživači, koji su analizirali veliki broj studija rađenih na životinjama, kažu da su potrebna dodatna istraživanja budući da su saznanja o negativnom uticaju antihistaminika na ljude još uvek nepotpuna.

Ipak, oni upozoravaju da ne bi trebalo preterivati sa upotrebom tog leka.

Nepoznate činjenice o muškom telu

PARTNERI SAJTA


Share via
Copy link