Magazin Recepti

40 godina star recept za pileći paprikaš iz poznatog jugoslovenskog kuvara oboriće vas s nogu

pileci paprikas s njokama

Da li volite pileći paprikaš? Pretpostavićemo da je odgovor pozitivan i predstaviti vam fenomenalan recept iz starog jugoslovenskog kuvara koji vraća u detinjstvo.

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s pečurkama se jelo više nego danas. Cene mesa u prodavnicama i mesarama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu da jedu samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo da pripazimo na budžet pri kupovini namirnica pa moramo da se okrenemo jeftinijim opcijama jela, a nema boljih od jugoslovenskih. Svi se dobro sećamo šta su naše bake, dede, majke i očevi ukusno kuvali, a portal net.hr u serijalu „Okusi Jugoslavije“ donosi recept glavnog jela iz kuvara Olge Novak Marković pod nazivom „Jugoslavenska kuhinja“ iz 1983. godine.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 pile, 80g ulja
  • 2 kašike sosa od paradajza
  • 1 kašika aleve paprike
  • 20 g brašna
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 3-4 glavice crnog luka
  • 1 kašika belog vina
  • 4 sveže paprike
  • so
  • peršun

Priprema:

Iseckani luk ispržimo na ulju, dodamo brašno, sos od paradajza, mlevenu papriku i zalijemo. Kad se ova zaprška dobro prokuva, dodamo u nju iseckano pile i pržimo ga dok ne omekša. Meso tada stavimo u drugu posudu, a sos procedimo i dodamo naseckanu svežu papriku. Kuvamo na laganoj vatri još nekoliko minuta, dodamo kašiku vina i sos poslužimo s njokama.

Po želji sosu možemo dodati još kiselu pavlaku i sitno seckani peršun.

Izvor: net.hr

Svetski kuvari ispljuvali 10 srpskih jela koje mi tamanimo uz slast (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

55 Shares
Share via
Copy link