Recepti

Slastan pileći paprikaš koji budi sećanje na detinjstvo i bakinu kuhinju (FOTO)

Pileći paprikaš recept
Foto: Luftika

Pileći paprikaš je jedno od tradicionalnih jela “na kašiku”, uvek rado viđeno na astalima širom Vojvodine, koje nam je u nasleđe ostavila Austrougarska monarhija.

Mnogi od nas su odrasli uz ovaj specijalitet, koji su nam znalački spremale naše bake.

Poput sličnih đakonija – gulaša i perkelta, nastalih pod jakim uticajem mađarske kuhinje, i ovde ćete tokom pripreme koristiti omiljeni ravničarski začin – slatku mlevenu papriku.

Pored Vojvodine, ovo jelo se rado sprema kod naših severnih suseda, ali i u Slavoniji i Baranji.

Svako domaćinstvo ima neki specifičan recept, čiju tajnu ljubomorno čuva za sebe i izaziva zavist komšija.

Mi smo se potrudili da vas ukusom vratimo u bezbrižne dane detinjstva, kada se tokom nedeljnog ručka čitavom kućom širio blaženi miris pilećeg paprikaša.

Najviše vremena će vam otići na pripremu i seckanje sastojaka, a kada ga stavite da krčka na laganoj vatri, već možete da počnete sa oblizivanjem.

Potrebni sastojci:

Pileći paprikaš sastojci
Foto: Luftika
  • 700 grama pilećeg mesa (batak i karabatak)
  • 3 manje glavice crnog luka (ili 2 veće)
  • 2 čena belog luka
  • 3 šargarepe
  • 2 manje babure
  • 1 konzerva oljuštenog pradajz pelata (može i svež paradajz tokom sezone)
  • 1 i 1/2 kašika slatke mlevene crvene paprike
  • pola kašike dimljene slatke mlevene paprike
  • 2-3 lovorova lista
  • ulje (ili svinjska mast, po želji)
  • so
  • biber
  • vegeta

Način pripreme:

Piletinu dobro operite, razrežite batake od karabataka, a potom začinite solju, biberom i vegetom.

U šerpu sipajte ulja (ili masti, šta više volite), pa stavite meso da se dinsta na srednjoj temperaturi 15-ak minuta, dok ne poprimi lepu zlatnu boju.

meso pileći paprikaš recept
Foto: Luftika

Kožicu nikako ne skidajte, jer treba da obezbedi masnoću vašem paprikašu.

Dok se meso krčka, iskoristite vreme da sitno iseckate crni luk, a potom oljuštite šargarepu i isecite na kolutove. Operite paprike, odstranite semenke i isecite na sitne kockice.

“Porumenelo” meso izvadite iz šerpe i odložite na tanjir, a na istom ulju prodinstajte crni luk dok ne postane staklast. Ubacite isečenu šargarepu i dinstajte zajedno par minuta, dok ne omekša.

Luk i paprika pileći paprikaš
Foto: Luftika

Potom nalijte vode, koju ste prethodno zagrejali u kuvalu, da povrće ogrezne. Nemojte preterati, jer pileći paprikaš ne treba da bude previše vodenast.

Dodajte jednu i po kašiku slatke mlevene paprike i pola kašike slatke dimljene paprike (daće odličan šmek) i dobro promešajte. Ukoliko želite da vaše jelo bude pikantnije, možete dodati i malo ljute paprike.

Slatka mlevena paprika pileći paprikaš
Foto: Luftika

Izgnječite dva čena belog luka (ili iseckajte baš sitno) i dodajte u šerpu, a potom vratite meso. Smanjite vatru na srednju temperaturu, ubacite 2 lovorova lista, poklopite i ostavite da se krčka.

Nakon 20-ak minuta, ubacite paradajz pelat i dve babure (prethodno isečene na kockice) i sve dobro promešajte.

Ostavite pileći paprikaš da se krčka na laganoj vatri oko 45 minuta, a s vremena na vreme okrenite meso.

Na kraju dodajte peršun, so, biber i vegetu (po ukusu), dobro promešajte i isključite šporet. Ostavite šerpu da odstoji na toploj ringli još 15-ak minuta.

Predlog za serviranje:

U Vojvodini se pileći paprikaš najčešće jede sa palentom (u koju, zbog još lepšeg ukusa, možete dodati sitan sir), domaćim rezancima, noklicama ili krompirom.

Pileći paprikaš
Foto: Luftika

Odlično se slaže i uz njoke, koje su posebno zgodne ukoliko želite da ručak što pre iznesete na sto.

Naš predlog je da paprikaš servirate uz tarator salatu, slatki ili kiseli kupus (u zavisnosti od sezone), kisele krastavce ili pečenu papriku sa uljem i belim lukom.

Prijatno!

Musaka od kiselog kupusa: Idealna alternativa za sarmu, sprema se brzo i lako (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link