Magazin

Pica koja je podelila Italiju: Jedni je smatraju remek-delom, drugi svetogrđem (VIDEO)

pica margerita con ananas
ilustracija, Foto: Pixabay/joshuemd

Poznato je koliko su Italijani ponosni na svoju istoriju, tradiciju i kulturu, u kojoj specijaliteti od testa, a posebno pica, zauzima značajno mesto. Zato je pica majtor iz Napulja, grada sa 3.000 godina dugom tradicijom gastronomije, Đino Sorbiljo, izazvao pravu revoluciju svojom kontroverznom kreacijom – Margherita con Ananas.

Ovaj specifičan recept, koji predstavlja izazov ustaljenim normama italijanske kuhinje, postao je centar pažnje kako lokalnih stanovnika, tako i gastronoma širom sveta.

Tracionalni pristup obogaćen inovativnim tehnikama

Priča o ovom neobičnom spoju počinje u Sorbiljovoj radionici, smeštenoj u istorijskom središtu Napulja, gde majstor vešto kombinuje tradicionalne tehnike sa svojim inovativnim pristupom kulinarstvu.

Margherita con Ananas nije obična pica; ona predstavlja hrabro suočavanje sa predrasudama koje su duboko ukorenjene u italijanskoj kulinarskoj tradiciji.

Priprema ove kontroverzne pice počinje pečenjem ananasa u peći, nakon čega se ohlađeni komadi dodaju na sveže testo. Dodatak dimljene provole, lokalnog kravljeg sira iz Kampanije, daje jelu poseban karakter.

Majstor zatim dodaje ekstra devičansko maslinovo ulje i sveži bosiljak pre nego što pizza završi u pećnici.

Nakon pečenja, na vrh dolaze dve vrste dimljenog sira cacioricotta – kozji sir sa Sardinije i bivolji sir iz obližnjeg područja Cilento. Ovaj kompleksan spoj sastojaka stvara harmoniju ukusa, spajajući tradicionalne sastojke sa modernim pristupom kulinarstvu.

Simbol borbe protiv predrasuda vezanih za hranu

Margherita con Ananas nije samo jelo, već i izazov za ustaljene norme i predrasude. Đino Sorbiljo tvrdi da je njegova kreacija odgovor na potrebu da se preispitaju granice i da se hrabro kroči u novu gastronomsku teritoriju.

On vidi svoju picu kao simbol borbe protiv predrasuda vezanih za hranu, hrabro suprotstavljajući se tradicionalnim stavovima o tome šta je prihvatljivo na italijanskom tanjiru.

Dok je Sorbiljo samouvereno predstavljao svoj proizvod u srcu Napulja, reakcije javnosti nisu izostale. Za većinu Italijana, ideja o ananasu na pici predstavlja pravu heresu, a sama pica postaje svojevrsno svetogrđe.

Rasprave su započete širom zemlje, a restorani su podeljeni između podrške hrabrom majstoru i tradicionalista koji brane autentičnost italijanske kuhinje.

Oni koji podržavaju Sorbiljovu inovaciju naglašavaju važnost otvorenog uma i spremnosti da se prihvate novi ukusi.

Smatraju da je ova pizza hrabar korak ka evoluciji gastronomije, istovremeno poštujući koren tradicije.

S druge strane, tradicionalisti se odupiru promenama, ističući da je ananas na pici neprihvatljiva devijacija od autentičnih italijanskih vrednosti.

Javno mnenje podeljeno

U međuvremenu, mediji su se raspisali o ovom neobičnom sukobu ukusa. Naslovi poput “Italijanski majstor pice izaziva tradiciju s ananasom” dominirali su kulturnim rubrikama širom sveta.

Članci su istraživali istorijski kontekst italijanske kulinarske tradicije i postavljali pitanje da li je vreme za promene ili je očuvanje autentičnosti apsolutni prioritet.

Sorbiljo nije ostao ravnodušan prema kritikama. On hrabro brani svoju kreaciju, ističući da je vreme da se razbiju predrasude i da se hrana posmatra kao evoluirajući izraz kulture.

Njegova pica postaje simbol otpora prema stagnaciji i poziv na istraživanje novih horizonta ukusa.

U međuvremenu, restorani širom Italije su podeljeni između podrške Sorbiljovoj inovaciji i odanosti tradicionalnim vrednostima.

Neki su odlučili uvesti Margherita con Ananas u svoje menije kao hrabru avanturu za hrabre goste, dok su drugi odlučili zadržati se uz klasične recepte kako bi očuvali integritet italijanske kuhinje.

Javno mnjenje se razlikuje. Dok su neki oduševljeni hrabrošću i kreativnošću Sorbiljove pice, drugi je smatraju neukusnom izdajnicom tradicije.

Polemike na društvenim mrežama, restoranskim forumima i televiziji ne jenjavaju, svi pokušavajući da pronađu pravu meru između inovacija i očuvanja kulinarske baštine.

Izvor: B92

Pica majstor otkrio kako da ukradete najukusnije parče a da to niko ne primeti (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link