Magazin Svet

Italijanima prekipelo, uz pomoć DNK analize izmeta loviće vlasnike pasa koji ne čiste za njima

pseći izmet dnk analiza italija
Foto: petbutler.com

Verovatno nam svima idu na živce vlasnici pasa, koji za svojim krznenim ljubimcima ne žele da pokupe izmet, pa se tako na đonovima obuće prolaznika može naći neočekivani “poklon”.

Sličan problem imaju u italijanskoj pokrajini Bolcano, čijim stanovnicima je očito prekipelo od neodgovornih vlasnika pasa. Zato će vlasti ubuduće koristiti DNK analizu psećeg izmeta, u potrazi za njihovim vlasnicima, kako bi ih kaznili i rešili se ove pošasti na trotoarima i u parkovima.

Za one koji odbiju DNK profilisanje svojih ljubimaca, očekuju takođe astronomske kazne…

Vlasti ozbiljne u nameri da suzbiju “nagazne mine” po ulicama

Nakon pokretanja baze podataka o DNK kućnih ljubimaca, čistači ulica i zdravstveni radnici u Bolcanu će sakupljati pseći izmet, koji vlasnici pasa ne pokupe.

Nakon toga sledi genetska analiza i pronalaženje njihovih neodgovornih vlasnika, koji se suočavaju sa kaznom od 50 do 500 evra.

Vlasnici koji odbiju DNK profilisanje svojih ljubimaca biće kažnjeni sa 292 do 1.048 evra, piše 24sata.hr.

Prikupljanje baze podataka za oko 40.000 pasa

Pokrajinske vlasti koje pokrivaju grad Bolcano i okolna mesta i gradove u živopisnim Dolomitima, odlučile su da prikupe bazu podataka DNK za oko 40.000 pasa u toj oblasti, rekao je šef veterinarske službe Paolo Zamboto.

Do sada je registrovano oko 10.000 pasa.

Zamboto potvrđuje da svake godine dobija stotine pritužbi na neodržavanje javnih površina koje su najčešće kontaminirane psećim izmetom.

Obavezna DNK registracija uvodi se krajem marta.

I drugi gradovi zainterosovani da kopiraju zakon

Vlasnici pasa će morati da dovode svoje ljubimce u veterinarsku polikliniku ili u opštinske azile za pse na analizu krvi, što će platiti između 60 i 100 evra.

Bolcano, planinska pokrajina u blizini Austrije sa većinskim nemačkim stanovništvom, ima široku autonomiju u donošenju sopstvenih zakona i pravila.

Zamboto kaže da su drugi italijanski gradovi u kontaktu sa njima i da su zainteresovani da kopiraju njihov zakon.

Izvor: 24sata.hr

Šaljivim letkom ismejao bahate sugrađane koji ne čiste za svojim psom (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link