Beograd Magazin

2 picerije iz Beograda na listi najboljih u Evropi za 2024. godinu

najbolje picerije u evropi beograd 2024. godina
Foto_ Freepik/wirestock

Poznato je da građani Srbije vole da pojedu kvalitetnu picu, o čemu svedoči i veliki broj restorana koji u ponudi imaju ovaj čuveni i planetarno popularni italijanski specijalitet. Međutim, pravi je kuriozitet da su sve dve beogradske picerije – “Pietra” i “Majstor i Margarita” našle na listi najboljih picerija Evrope za 2024. godinu, naravno – van Italije.

Portal 50 Top Pizza, vodič za najbolje picerije na svetu, izbacio je listu 50 najboljih u Evropi, a na njoj su ponovo i neki naši aduti, doduše na malo promenjenim pozicijama.

Autentični italijanski ukusi u srpskoj prestonici

Pietra iz Beograda je ove godine 32. na listi Top 50 Pizza, a 2023. je bila na 39. mestu, prenosi Nova.

“Ako želite da otkrijete ukus napolitanske pice, napravljene po klasičnim pravilima potvrđenim zvaničnim smernicama, ovo je mesto za vas. Prelivi, autentično italijanski, ističu se i daju odličan ukusvešto napravljenom testu. Elegantno, ali neformalno okruženje, koje uključuje i zatvorene sobe i prelep spoljni prostor, dizajnirano je da poboljša različite trenutke dana izborom pogodnim za svaki uzrast i priliku.

Atmosfera mesta je takva da se dođete na pauzu da biste popili espreso, kapućino, koktel ili čašu dobrog vina, uvek dočekani profesionalizmom, energijom i toplim, uvek prisutnim osmehom“, stoji u preporuci.

Picerija Majstor i Margarita je nešto slabije prošla nego 2003. kad je bila 33. na listi – sad je na 37. mestu.

„Prelep i pažljiv izbor italijanskih sastojaka poboljšava rad na testu i precizno pečenje, uz dobro maslinovo ulje, potvrđujući kvalitet pice iz godine u godinu. Stiže na sto prelepa, mirisna, bogata i primamljiva i jede se sa velikim zadovoljstvom. Raznovrsni meni vam omogućava da svaki put uživate u drugačijem: pored veoma klasičnih opcija, među najpopularnijim su one s italijanskim sirevima i suhomesnatim proizvodima poput mortadele i pistaća.

Svaki zalogaj tone u mekanu krišku sa visokom korom koja se završava sa zadovoljstvom“, navode za ovu piceriju, a sam prostor opisuju kao vrlo prijatan.

„Svetlo drvo i nameštaj čistih linija čine trpezariju prijatnom; prostor za sedenje na otvorenom je takođe prijatan. Referenca u nazivu na Bulgakovljev roman „Majstor i Margarita“ dodaje nežnu književnu privlačnost.“

Picerije u regionu

Zanimljivo je da se iz regiona najviše uspeo zagrebački Franko’s, koji se našao na visokom 14. mestu, dok je prošle godine bio na 43.

Matto Napoletano iz Skoplja ove je godine 16. na listi, a prošle godine bio je na 25. mestu.

Pop’s Pizza u Ljubljani ove je godine na 30. mestu, dok je prošle godine bila na 40, a Belli di Mama iz Budimpešte malo je pala pa je u odnosu na prošlu godinu, kad je bila 26. na listi, sada na 35. mestu.

Važno je napomenuti da je Italija u ovom izboru van konkurencije.

Top 10 picerija u 2024. godini

Pogledajte i koje su to evropske picerije (izvan Italije) na prvih deset mesta liste najboljih:

10. Fratelli Figurato iz Madrida

9. La Balmesina iz Barselone

8. Pizzeria Nea iz Amsterdama

7. IMperfetto iz Pitoa

6. Pizza Zulu iz Furta

5. Baldoria iz Madrida

4. 50 Kalo iz Londona

3. Via Toledo iz Beča

2. Santoria Panatieri iz Barcelone

1. Napoli on the Road iz Londona

Izvor: Nova

Pica koja je podelila Italiju: Jedni je smatraju remek-delom, drugi svetogrđem (VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link