Novi Sad Vesti

Novosađani Novu godinu dočekuju uz 3 jedinstvene izložbe koje slave najveće naučnike (FOTO)

Doček petrovaradin, novi sad
Foto: Luftika

Novi Sad se još nekoliko dana ponosito diči titulom Evropske prestonice kulture, a naši sugrađani i njihovi gosti su tokom čitave godine imali prilike da uživaju u jedinstvenom kulturnom i umetničkom doživljaju.

Upravo zahvaljujući ovoj laskavoj tituli, vojvođanska prestonica priprema pompezan završetak programskih sadržaja, posvećenim nekim od naših najblistavijih umova, koji su svojim naučnim radom zadužili čitav svet.

Naime, Novosađani će imati priliku da u Novu godinu uđu sa čak 3 nesvakidašnje izložbe, koje su inspirisane Milevom Marić Ajnštajn, Milutinom Milankovićem i Nikolom Teslom.

Nove prakse razvijene na polju novomedijskih umetnosti, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, omogućile su da Doček u Novom Sadu 31. decembra bude poseban doživljaj i drugačije vizuelno iskustvo.

Tako će na tri lokacije blistavi umovi nauke i njihovo stvaralaštvo ponovo zasijati kroz umetnost, piše Nova.

Od „Vremena i vaseljene“ do „Mileve“

Mileva i Milutin bili su centralne ličnosti svečanog otvaranja Evropske prestonice kulture, 13. januara ove godine, kroz spektakl „Zeniteum”.

Tada je otvorena i izložba inspirisana Milankovićevim delom „Vreme i vaseljena”, da bi sada taj krug bio zatvoren izložbom „Mileva”, kao krunom titularne godine, kada ove dve izložbe predstavljaju jednu celinu.

Dok je kroz „Vreme i vaseljenu” čuveno zdanje Studija M dobilo potpuno novi izgled, sada je to učinjeno i sa 800 kvadrata obnovljenog dela Muzeja Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi gde će biti postavljena „Mileva”.

Ulaz na obe izložbe 31. decembra je besplatan, ali su neophodne prijave putem sajta docekns.rs

Izložba Mileva
Foto: V. Veličković

– One čine jedno delo, zaokruženo u inspiraciji koju sam našao u ova dva velika uma, ali ostavljam prostor za dalje istraživanje. I Mileva će, kao i Vreme i vaseljena, biti interaktivna multimedijalna postavka koja posetioce stavlja u sam centar dešavanja i izvodi ih iz standardne pasivne uloge.

Unutrašnju arhitekturu prostora sam dizajnirao tako da će moći da primi kompoziciju koja na ubedljiv način prikazuje priču inspirisanu blistavim umom Mileve Marić. S namerom u potpunosti ukidam spoljašnje svetlo i gradim svetlosne celine u koje upisujem reči, crteže, animacije, scenografske elemente… Ovo umetničko delo svakako nije klasična dokumentarna linearna izložba koje smo navikli da gledamo u našim muzejima – rekao je autor obe izložbe, umetnik dr Dušan Jovović.

Svestlosna galerija posvećena velikom Tesli u Podgrađu

Novi Sad je u 2022. godinu ušao, a nju će i zaokružiti, Tesla svetlosnom galerijom u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Kroz nesvakidašnje svetlosne instalacije barokni dragulj Novog Sada, koji datira iz 17. veka, postaće tako jedinstveni ambijent za ulazak u 2023. godinu, što se pokazalo odličnim rešenjem prošlog 31. decembra, kada je Doček u Novom Sadu prvi put posle nekoliko decenija izmešten sa glavnog gradskog trga.

Na Tesla svetlosnoj galeriji radiće samostalni umetnici među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, izabran za Artdex-ovih „Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti”, Pavla Beranova iz Češke, dobitnica nagrada za interaktivne instalacije i najbolji dizajn osvetljenja, umetnik Dejan Stojkov, zatim Dorijan Kolundžija, koji je na čelu studija za nove medije „Galerija 12” čiji je jedan od projekata Muzej budućnosti u Dubaiju, ali i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i drugi.

Tesla svetlosna galerija
Foto: V. Veličković

– Za Doček 31. decembra čeka vas jedan vizuelni spektakl. Mi ćemo raditi na 3D mapingu Beogradske kapije, uz stvaranje jednog audio-vizuelnog prostora koji će obuhvatiti sve što se nalazi oko Beogradske kapije, kako bismo rasvetom i video-mapingom svima približili i upotpunili vizuelno iskustvo u pratnji muzičkog programa koji će se dešavati to veče – rekli su umetnici Dejan Stojkov i Anđelko Popić.

Đuskanje u podnožju Petrovaradinske tvrđave do ranih jutarnjih sati

Novosađani i njihovi gosti će u novu 2023. godinu ući uz čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnike BRIT nagrade – sastav Stereo MC’s, miljenika berlinskih klubova, di-džeja Biesmansa, jednog od najvećih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i uz čuvene domaće alternativne bendove Repetitor, Obojeni program, Monohrom i druge.

Ulaz za programe 31. decembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave je slobodan.

Izvor: Nova

Lude žurke i koncerti na trgovima u Srbiji i regionu – poznati izvođači u većini gradova

Share via
Copy link