Novi Sad Vesti

Novi Sad predaje titulu Evropske prestonice kulture na ceremoniji u Atini

epk
Foto: Preuzeto sa Nova.rs

Novi Sad i gradovi Eš-sur-Alzet iz Luksemburga i Kaunas iz Litvanije zvanično će u ponedeljak, 9. januara predati titule evropskih prestonica kulture za 2023. godinu Elefsini u Grčkoj, Temišvaru u Rumuniji i Vesprem-Balatonu u Mađarskoj. Zvanična ceremonija primopredaje titule EPK biće održana u Atini saopštila je Fondacija Novi Sad – EPK.

Svečanost će biti održana na mestu od izuzetne simboličke važnosti – u prvoj evropskoj prestonici kulture – Atini, gde je glumica i nekadašna grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Džekom Langom, pokrenula evropsko priznanje koje za cilj ima stavljanje kulture u centar društva, kao ključa za privredni razvoj društva utemeljenog na znanju, inovativnosti i kreativnosti, prenosi Nova.rs.

Projekat Evropska prestonica kulture jedinstven je, kako podseća Fondacija Novi Sad-EPK, jer u prvi plan stavlja složenost različitih evropskih kulturnih obrazaca, s ciljem da komunikacijom različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

Suština projekta EPK su saradnja i umrežavanje, koje ne dolaze do izražaja samo u toku godine titule, već ostaju kao jedan od trajnih legata projekta. U slavu bogatstva i različitosti evropskih kultura, Eš, Kaunas i Novi Sad kao svoj legat velikoj ideji evropskih kulturnih prestonica ostavljaju zajedničku ceremoniju primopredaje titule, koja će od sada biti redovno održavana početkom svake godine.

Izvor: Nova.rs

Novosađani Novu godinu dočekuju uz 3 jedinstvene izložbe koje slave najveće naučnike (FOTO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link