Magazin Recepti

Provereni trik kako da vam kestenje iz rerne bude slasno kao i ono iz papirnog fišeka

peceno kestenje
Foto: Pixabay

Miris kestenja mnogima je jedan od omiljenih mirisa jeseni i zime. Merica vrućih kestena kupljenih kod prodavca na ulici greje nam ruke, prsti se crne dok ih čistimo, a njihova slatkoća obuzima sva čula. Ako želite u tom ukusu uživati i kod kuće, ne morate imati posebnu peć ili tepsiju.

Pečeni kesteni i bez otvorene vatre mogu imati slastan ukus, a sve što vam treba je rerna i nešto vremena da ih zarežete.

Tajna ovog recepta je u prethodnom kuvanju zarezanih kestena, zbog kojeg se oni lakše čiste, mekši su i ukusniji. Pečeni kesteni iz rerne uz ovaj će trik biti savršeno ukusni i meki, te se lako čistiti.

Uživajte u njima od početka jeseni sve do dugo u zimu. Kesteni su bogati ugljikohidratima i vitaminom C, a na sto grama imaju oko 215 kalorija. Pečeni kesteni, osim što su ukusni, najzdravija su opcija za konzumaciju jer se ovom osebujnom plodu ne dodaju šećeri ili neke druge dodatne kalorije.

Najdugotrajniji deo pripreme kestena je njihovo zarezivanje dok su sirovi, no za taj posao nema prečica i za bilo koje jelo od kestena se mora odraditi. Svaki kesten zarežite tako da na zaobljenom delu urežete x. Koristite dobro naoštren nož i pripazite da kesten ne prepolovite.

Potom kestene stavite kuvati u vruću vodu jedno pet minuta. Alternativa je da ih samo potopite u hladnu vodu na pola sata, bez kuvanja, no to produžuje postupak. Ako neki sirovi kesten ispliva na površinu vode, bacite ga. To je znak da je crvljiv.

Kestene potom dobro osušite i rasporedite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Neka zarezana strana bude okrenuta prema gore.

Pecite ih u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 25 minuta do pola sata. Tačno vreme zavisi od jačini vaše rerne. Gotovi su kad se kora odvaja od mesa i lako ju je ukloniti, baš kao na onima koje kupujete na ulici.

Pečene kestene pustite da “odmore” tako da ih nakon vađenja iz pećnice zamotate u krpu. Nakon 15-ak minuta trebali bi se lako guliti i imati onaj fini, prepoznatljivi ukus.

Izvor: Putni kofer

Napravite čuda od kestenja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link