Putovanja

Opatija – 7 skrivenih mesta za drugačiji odmor

Manje je poznato da je Opatija jedno od najmlađih letovališta na Jadranu. Zapravo, najpre je bila zimovalište, a u novije vreme je turistička destinacija 12 meseci  godišnje. Zahvaljujući zajedničkom projektu slovenske Istre i hrvatske Opatije (Feel And Taste – podržan kroz Intereg program EU), u zvaničnim programima su sve zastupljenija skrivena mesta u zaleđu – na obroncima planine Učka.

Opatija, Hrvatska

Opatija ima kratku, ali veoma bogatu istoriju. Nećemo vas gnjaviti istorijskim detaljima, jer ih je mnogo. Ukratko, ovde su boravili Sigmund Frojd, Džejms Džojs, Isidora Dankan, Gustav Maler, Đakomo Pučini i, naravno, austrougarski car Franc Josip i kraljica Sisi.

opatija-park-perivoj

Srpskim turistima su iz vremena Jugoslavije svakako poznati skulptura „Devojka s galebom“, Vila Angiolina, hoteli Kvarner i Imperijal, šetalište Lungomare, crkvica Svetog Jakova, prelepi Opatijski park (perivoj), plaža Ičići ili kupalište Slatina. A, pored toga, mi vam otkrivamo magičan svet domaćinstava iz okolnih brda i jednu autentičnu konobu.

Domaćinstvo Depoli, hotel za pčele

U selu Poljane, u brdima iznad Opatije ugostio nas je neobičan par Depoli. Oni su, zapravo, sasvim obični ljudi, koji su u potpunosti odbacili upotrebu hemije u domaćinstvu i napravili mali raj. Ne samo za sebe (poput kućice u pećini), nego su napravili i pravi hotel za pčele.

depoli-poljane-ucka

Nije ni čudo što njihovo domaćinstvo liči na mali raj, jer se nalazi na mestu gde je idealna kombinacija morske i planinske klime – zimi nema mraza, a veoma dobro je zaštićeno od bure.

Porodica Depoli su proizvođači meda i drugih pčelinjih proizvoda, prave domaću rakiju, poslastice od kestena… I svaki putnik se ovde oseća kao kod kuće.

Domaćinstvo Perišić, Sveti Petar

U susednom selu naziva Sveti Petar, dočekao nesvakidašnji domaćin. Josip Perišić, blag i prostodušan čovek, brine se o puštenim zlatnim ribicama, koje vlasnici više nisu želeli ili mogli da drže. Za njih je napravljeno posebno jezerce u sred šume, a Josip ih redovno hrani.

domacinstvo-perisic-sveti-p

Za našu turističku grupu, potpuno neočekivano, ribice reaguju na njegov glas. Josip ih iz daljine doziva, a one se okupljaju na jednoj maloj površini, tačno na mestu gde ih hrani – iz ruke.

Perišići uzgajaju voće i povrće, masline i vinovu lozu, proizvode maslinovo ulje, vino i med. I poslastice od kestena.

Srednjevekovni gradić Veprinac

Iza zidina Veprinca krije se potpuno drugačiji svet od onog kakav smo videli na obali. Već na kapiji utvrđenja čeka nas iznenađenje – gradonačelnica Zorica sa metlom od biljke zaštitnice, veprine, i Gordan u viteškom oklopu. Inače je veoma predusretljiv i mio čovek, ali ume da oponaša namrštenog lika u šali zovu šefom policije.

veprinac

Iako je svega 10-ak kilometara udaljen od Opatije i obližnje Rijeke, vekovima je bio deo drugih država. Dok je Rijeka, kao i veći deo hrvatske Istre bio pod vlašću Venecije, ovde su bile granice Nemačkog carstva. I jedno je od tri utvrđenja koji nikad nisu pali pod mletačku vlast.

Danas je Veprinac čuvar nekih od najznačajnijih artefakata hratske istorije. Uključujući i crkvicu iz 12. veka na čijim zidinama su nedavno, pored glagoljice, otkriveni i veoma stari nacrti svetaca.

Gazdinstvo Rumac, Maćuki

Nešto niže od Veprinca, u selu Maćuki, divna porodica Rumac. Patricija je enolog, a Andrijano autolakirer i oni su, odgajajući dvojicu sinova, podigli domaćinstvo na 200 godina starom imanju u oblasti iz koje svi beže.

Ali upornim radom na škrtoj zemlji od vlastite vinove loze prave vrhunske vinske sorte malvazija, muškat i šardone. Pored bašte u kojoj bez ikakvih hemikalija proizvode manje količine povrća, gaje jabuke i maline od kojih Patricija pravi odlične marmelade.

domacinstvo-rumac

Andrijanov san je da na tom imanju predaka napravi malu turističku oazu, i da napusti posao koji kontinuirano šteti njegovom zdravlju.

Konoba Mala krčma Skalinada

U konobi Skalinada (Stepenice) možete osetiti (i probati) sve autentično što Kvarner pruža. Tu su brojni specijaliteti, od lokalnog govečeta do hobotnice. Ambijent je domaći a poseban, a utisci koje nosimo odavde si+u veoma lepi i snažni. Poseban šarm daje lokalna muzika i pesma „Ružo crvena“.

Pogledajte i poslušajte delić autentične atmosfere iz konobe Skalinada.

Muzej čokolade

Opatija ljubomorno čuva i Muzej čokolade „Milenij Opatija“ – u lepo uređenom podrumu hotela „Kontinental“. Ovde se najkvalitetnija bela, tamna i mlečna čokolada proizvode ručno. Otvoren je za posete, a ima i prodavnicu.

Oni su organizatori festivala čokolade.

muzej-cokolade-opatija

Poslastičarnica u ribarskom selu

Poslastičarnica „Kaokakao“ je smeštena u obližnjem ribarskom selu Volosku, na šetalištu Lungomare. Njihov specijalitet su domaći, ručno pravljeni kolači i torte.

Za kraj godine, preporučujemo vam Festival čokolade u Opatiji, koji se ove godine održava od 6. do 8.decembra. Fetsival okuplja najpoznatije evropske majstore poslastičarstva i za sve ljubitelje poslastica je must-see.

Hrvatska dobila šumski vrtić: Deca šetaju u prirodi, sama prave igračke i kućice za životinje

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

131 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap