Magazin Novi Sad

Vlasniku Galensa Nebojši Petriću prekršajna prijava zbog betoniranja Fruške gore

Inspekcija pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine podneće prekršajnu prijavu protiv izvođača radova Nebojše Petrića, vlasnika Galensa, zbog izgradnje betonskog puta protivno uslovima zaštite prirode na lokaciji Kesten na Fruškoj gori.

Ranije je Građevinska inspekcija naložila uklanjanje oko 2 kilometra nelegalnog betonskog puta koji su Petrići izgradili kako bi imali prilaz svom imanju.

kesten-put-galens-fruska-gora
Foto: Facebook

Prema rečima Dragane Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG), ovo rešenje je samo još jedna bitna stepenica u dokazivanju bahatog kršenja zakona.

“Idemo dalje u pravnu borbu” napisala je Arsićeva.

Prema navodima Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Sekretarijat će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, protiv lica koje je izvodilo radove na lokaciji Kesten protivno uslovima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i protiv upravljača zbog toga što nije upravljao zaštićenim područjem na propisan način.

Podsetimo, Galens je prokrčio šumu i izgradio oko dva kilometra betonskog puta kako bi imali prilaz svom imanju.

Građevinska inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj donela je rešenje o obustavi radova i uklanjanju betonskog puta izgrađenog na lokaciji Kesten, u opštini Beočin, na Fruškoj gori.

Zbog toga što nadležna opštinska inspekcija za urbanizam i zaštitu životne sredine opštine Beočin nije reagovala ni posle više meseci od njihove prijave, pokret OŠFG je početkom septembra uputio prigovor drugostepenoj instanci – Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, za vanredni inspekcijski nadzor koji je ubrzo i sproveden.

“Oni su nas zaista pozvali da učestvujemo u nadzoru i mi smo krajem septembra i bili na tom betonskom putu i susreli se sa vlasnikom, koji je takođe bio pozvan od strane inspektorke. Epilog toga je da danas, 26. oktobra stiglo obaveštenje inspektorke Dušanke Matić da je investitoru naloženo da ukloni taj betonski put”, kazala je Dragana Arsić. Ističe da je u pitanju mala pobeda, ali da još preostaje da se oglasi i pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, od koje očekuje da naloži vraćanje prirode u prvobitno stanje.

Podsetimo, prema prijavi pokreta OŠFG, na brdu Kesten izgrađen je betonski put koji bi trebalo da bude pristupni put do poljoprivrednog gazdinstva vlasnice kompanije Galens, Sanje Petrić, koja je kupila brojne parcele na Fruškoj gori. Vlasnici kompanije Galens saopštili su nakon toga da vidikovac Kesten neće biti oduzet građanima, te da nemaju nameru da na tom mestu grade turističko niti stambeno naselje, već sopstveno poljoprivredno gazdinstvo. Sporni put zapravo je prilazni put do pomenutog gazdinstva za koji, kako tvrde, imaju dozvole Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, piše Voice.

“Da bi došli do tog imanja, oni su prokrčili put kroz šumu u dužini od oko dva kilometra i time su prekršili nekoliko zakona – Zakon o zaštiti prirode, Zakon o nacionalnim parkovima, Zakon o planiranju i izgradnji i Zakon o putevima, to je jedan od elemenata naše prijave. A početak ove priče je što je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izdao uslove za izgradnju puta na postojećem šumskom putu, međutim, ono što smo mi otkrili jeste da tu nikada postojeći šumski put nije postojao, pa se sada postavlja pitanje i odgovornosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode koji je izdao te uslove na zahtev Eparhije sremske koja je vlasnik te šume”, navela je Dragana Arsić. Dodaje da će, po savetu advokata, OŠFG i po tom osnovu podneti krivičnu prijavu.

Podsetimo, nakon pokretanja pitanja o uzurpaciji zemljišta na lokaciji Kesten, Dragana Arsić je bila žrtva kampanje na društvenim mrežama u kojoj su prednjačili portali bez impresuma, a čije navode su prenosili režimski mediji i portali. Takođe, u septembru su građanski aktivisti, predvođeni Pokretom Oslobodimo šume Fruške gore organizovali akciju oslobađanja Kestena i planinarske staze koja do njega vodi, i tom prilikom su isekli katanac na metalnoj kapiji koja je tu protivzakonito postavljena.

Galens: Na vidikovcu Kesten se neće graditi turistički objekti, vlasnik će gajiti pčele

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

243 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap