Magazin Novi Sad

Vlasnici Galensa tuže novosadske aktiviste, traže 2 miliona dinara za duševne boli

Odbranimo_sume_Fruske_gore_19
Foto: Marko Ristović

Vlasnici kompanije Galens Sanja i Nebojša Petrić prethodnih nedelja uputili su niz tužbi (SLAPP – Strateške tužbe protiv javnog delovanja) protiv članova Pokreta Odbranimo šume Fruške gore i Udruženja Fruškać, pokušavajući da na taj način izvrše pritisak i zastraše ove organizacije, ali i obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja NP Fruška gora – potes Kesten, gde je porodica Petrić u više navrata prekršila zakon.

Ukupna vrednost tužbenih zahteva je oko 2.000.000 RSD, a Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG.

Odbranimo_sume_Fruske_gore_10
Foto: Marko Ristović

Podsetimo, Pokret Odbranimo šume Fruške gore već dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka od strane Petrića.

Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potesu Kesten i od Eparhije bačke dobili na korišćenje šumu, koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka.

Inače, po zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni su da dozvole pristup građanima, te iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda.

Pored toga, Petrići su iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu.

Petrići su prošle godine izjavili da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce. Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 m2 danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko 7.000 m2.

Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta.

Poslednja protestna šetnja koju je organizovao Pokret Odbranimo šume Fruške gore bila je u oktobru 2021. sa ciljem da se skrene pažnja na devastaciju Nacionalnog parka i javnog dobra od porodice Petrić na potesu Kesten.

Tom prilikom isečen je katanac na kapiji koji blokira put i deo nepropisno postavljene žičane ograde oko šume, čime su učesnici šetnje simbolično oslobodili put na Kestenu za ljude i sav živi svet.

Dalja šetnja kroz šumu bila je blokirana masivnim zemljanim radovima koje su izvodili Petrići.

Učesnici su bili prinuđeni da prođu rubom privatnog poseda koji je u granicama Nacionalnog parka, na šta su Petrići odgovorili brojnim tužbama:

Odbranimo_sume_Fruske_gore_09
Foto: Marko Ristović

Dragana Arsić iz Pokreta OŠFG, koja je dobila 5 tužbi, ističe:

– Mi članovi Pokreta Odbranimo šume Fruške gore podneli smo brojne prijave i pokrenuli niz
postupaka kako bismo sprečili dalje uništavanje NPFG i zaštitili javni interes, koji je očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa. Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu.

Tužbe koje je podeo bračni par Petrić su:

  • Krivična tužba za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti Nebojše i Sanje Petrić – traži se godinu dana zatvora.
  • Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  • Tužba za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu – traži se odšteta u iznosu od 800.000 RSD.
  • Tužba protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja Fruškać za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji – potražuje se 200.000 RSD na ime naknade materijalne štete.
  • Tužba protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog smetanja državine od strane Sanje Petrić.

Nikola Arežina, član Udruženja Fruškać, koji je dobio dve tužbe, dodaje:

– Ovo je sve počelo sa Petrićima, da oni nisu sekli, betonirali i ograđivali javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo, mi nikad ne bismo protestovali. Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od Opštine, Pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, Crkve… – a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića. Sve više je ljudi zainteresovano za ovaj problem, a mi smo više nego ikad rešeni da pobedimo u ovoj borbi.

Nesporna je činjenica da je bračni par Petrić moćan i uticajan i da vodi velike firme poput Galensa i Promista i da sve podnete tužbe predstavljaju vid pritiska na tužene i druge građane kako bi ih ućutkali i obeshrabrili.

Odbranimo_sume_Fruske_gore_26
Foto: Marko Ristović

Šta su SLAPP tužbe?

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) tužbe su strateške tužbe protiv javnog delovanja čija je funkcija vršenje pritiska i zastrašivanje onih koji se bore za javni interes.

Ovakve tužbe se podnose protiv novinara, aktivista, pripadnika nevladinog sektora, branitelja ljudskih prava, pojedinaca uzbunjivača i organizacija koje se bave zaštitom javnog interesa.

 

613 Shares
613 Shares
Share via
Copy link