Magazin

Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, održao istorijski govor: Mir i samo mir

ustolicen-porfirije
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je dana u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu i Metihiji uz veliki broj vernika. Čin hirotonisanja održan je na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Nakon što je izgovorio molitvu ustoličenja, patrijarh je izgovorio pristupnu besedu koja je imala, pre svega pomirljiv ton.

– U ime oca i sina i svetoga duha, braćo arhijereji, monasi i monahinje, dragi gosti, dragi preuzvišeni nadbiskupe beogradski, i svi po redu i po činu braći i seste, a iznad svega narode Božji mnoštvo razloga sabralo nas je danas u ovo vekovno sedište.

Mnoštvo je povoda i razloga, a samo je jedan najvažniji, jedan jedini bez kojeg ne bi postojao i ne bi bio mogući niti jedan drugi.

Mnoštvo je razloga zbog kojih smo ovde došli a taj glavni razlog je taj da nas je presveta Mati Božija ovde sabrala, da na praznik njenog pokrova, praznik kojim ne obeležavamo samo jedan događaj iz njenog života, kao što obično činimo na druge Bogorodičine praznike, već jedan događaj iz našega života i života naše svete SPC.

Događaj njenog čudesnog javljanja u Carigradu 1911. godine, kada se časnim svojim Pokrovom nadvila nad okupljenje vernike, hršćane ukazujući im se prekrasna u svom sjaju, slavi i lepoti nebeskog postojanja ka kome nas vodi i za koje se za nas bogu moli – govorio je patrijarh Porfirije:

– Taj prekrasni Pokrov čudesnog tkanja uteha je i radost hrišćanima i svim ljudima dobre volje kroz vekove i znak svedočanstva staranja bogomatere za one koji je molitveno prizivaju.

Proslavljanje praznika Pokrova Presvete Bogorodice nas pravoslavne Srbe kao i sve hrišćane iznova raduje, jer iznova shvatamo, razumemo i podsećamo se da smo narod Božiji i da njemu pripadamo i da njegov blagoslov spasenja imamo.

Da smo u zajednici sa svima svetima, da imamo Dom očev, crkvu našu ali i da istovremeno pripadamo i svojim poodicama i svojim narodima, i društvu u kojem živimo ali i zajednici svih naroda sveta.

Tako je prepodnobna Mati, Pečka Krasnica, kako je narodi ovih krajeva zove pred ikonom kojoj se molimo u ovdašnjem hramu, učinila da ova sveta liturgija bude za spasenje sveta, spasenje čitavog ljudskog roda.

Dakle sveta liturgija, koja je i ikona, i prusustvo carska Božijeg, glavni je razlog zbog kojeg smo danas ovde. To je glavni razlog zbog kojeg smo došli, zbog kojeg je i srpski patrijarh ovde.

To je razlog, kako je rekao, koji nam daje mogućnost da se zajedno svi molimo za sve ljude.

– Za zajednicu ljubavi, za mir i dobro, koje je Hristos gospod daruje i želi da ga svi imamo. Ali Presveta Bogorodica, čiji pokrov slavimo nosi taj isti mir.

Sve vas ovde sabrane, ali koji su u duhu sa nama gde god da se nalazimo sa ovog svetog mesta molimo za sve ljude, našu braću i sunarodnike, ali i za sve oni koji živimo ovde na ovim prostorima, uključujući, pre svega Albance.

Da gradimo zajedno mir, kao što su gradile srpske porodice sa albanskim porodicama. Koje su i u dobra i u zla vremena čuvale ovu pećku svetinju, i Dečane.

Tu su čestiti Albanci, bez obzira na to što su bili Muslimani, ili baš zbog toga što su bili Muslimani, iskreno verujući ljudi, znali za moć molitve da tamo gde je prisutna molitva da je tu i priustan i Bog.

Znali su da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i za njihovu decu. I da Bog, kao aposlutna ljubav, kao ljubav po svoj suštini ne gleda na to ko je ko, da su svi božija deca, to su znali.

Želeo sam da ovo odmah na početku naglasim da podvučem, da svi znaju da niko ne bi naknadno pripisivao srpskoj crkvi nešto drugo, da ne bi učitavao drugi i drugačiji program srpskoh patrijarha. Program koji je različitih od zapovesti Božijih, Jevanjđela Hristovog…

– Mnogi govoreći o miru danas čitavom svetu neretko žele nemir, šta više, nameću ga. I kada se povećava opasnost od najpogubnijeg, opšteg rata svetske kataklizme, program naše crkve i ovog patrijarha je mir i samo mir.

I to prvo pomirenje praštanje i mir sa onima kojima smo najbliži. Koji nam je prvi sused. Mir kao jedna mogućnost opstanka i nama i naše dece.

I treba da nam je svima na Balkanu jasno da su naša deca najvažnija nama koji ovde živimo. I da šansu da im omogućimo život u miru imamo pre svih ostalih mi.

Niko drugi našoj deci ne može da pruži takvu priliku niti je zainteresovan Zato sa ovog mesta poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima, nađimo uz božju pomoć snagu, preoznajmo Boga, i čuvajmo jedni jedni druge jer želja je saglasna sa načelima naše vere.

Mir koji dolazi ko dar Božiji siguran je i jedini epokolebljiv, on je istovremeno i naš unutrašnji mir, mir sa samim sbom ali i poljašnji sa svim ljudima.

Dodao je da to od nas očekuju i naši preci.

– Pečki tron je najbliži presto Bogu, koji je naš narod sagradio i zato je Pećka patrijarija naša najvažnija i naša najsigurnija kuća – istakao je atrijarh i napomenuo da zajedničke molitve izvor naše zajednice i da su one iznad svake ideologije.

Na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji bio je veliki broj vernika, a posebne jedinice kosovske policije zadužene za bezbednost manastira i crkava na Kosmetu pojačale su mere oko samog manastira i njegovih prilaz.

Patrijarh Porfirije: Evroprajd je veštački nametnut i suprotan sistemu vrednosti našeg naroda

Izvor: Telegraf.rs

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link