Srbija

Patrijarh Porfirije o zabrani ulaska na KiM: “Kao kada bi Papi zabranili da uđe u Vatikan”

ustolicen-porfirije
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Partijarh SPC Porfirije ocenio je da ako postoji dobra volja, može se pronaći put za zajednički život Srba i Albanca na Kosovu.

– U ovom trenutku, bez obzira što mi je bilo zabranjeno da odem na Kosovo, ja sam pre svega siguran, a uveravam u to svu braću i sestre na Kosovu, da ću ne čekajući mnogo biti sa njima tamo i da ću se sa njima moliti Bogu – rekao je Porfirije novinarima u Patrijaršiji, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kazao je da ne želi da uđe u to šta su građanska prava i verske slobode, ali je istakao da je Pećka patrijaršija za SPC isto što je Vatikan za Rimokatoličku crkvu.

-Zamislite sada da neko bez ikakvog razloga sa nekakvim najblaže rečeno komičnim obrazloženjima, samo zato što mu se može, zabrani papi da uđe u Vatikan i uđe u Lateran – rekao je patrijarh.

Upitao je da li postoji ijedan poglavar bilo koje verske zajednice da ne može da poseti svoj narod i svoje vernike i koji “ne može da uđe u svoju kuću”, ističući da je Pećka patrijaršija imovina SPC.

Ocenio je da je takva zabrana besmislena, apsurdna i iracionalna i apelovao na one koji mogu da utiču na donosioce odluka u Prištini, poput odluke “da se patrijarhu zabrani da ode svojoj kući”.

Porfirije je dodao da je ponovio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije da učine sve da se sačuva mir.

– Ne daj bože da dođe do oružanog sukoba, jer oni nikom dobro doneti neće. U isto vreme to molim i one koji imaju vlast u Prištini, a jednako molim i velike sile i institucije političke koje donose odluke u centrima moći – kazao je on.

Ocenio je da je sitaucija na Kosovu “veoma, veoma ozbiljna”.

– Tenzije su dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u bilo šta što bi nam donelo ne samo mir, nego i kakvu takvu ravnotežu – naveo je Porfirije.

Rekao je da je jučerašnji dan, kada mu je zabranjen ulaz na Kosovo, za njega bio tužan, ali u isto vreme i za mnoge tamošnje ljude i sveštenstvo, koji su, kako je dodao, očekivali da on dođe u okviru svojih redovnih programa, pre svega u Pećku patrijaršiju.

– Da se u ovim teškim trenucima zajedno sa njima pomoli Bogu za sve naše ljude kojima nimalo nije lako na Kosovu i Metohiji, koji stradaju, za mir u svetu, ali pre svega za suživot i za mir između Albanaca i Srba – istakao je Porfirije.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu žive 15 vekova, a četiri ili pet vekova Albanci i Srbi žive zajedno na tom prostoru uz ocenu da jedni druge samo međusobnim naporima mogu bolje razumeti, iako vekovima žive zajedno.

Patrijarh Porfirije putuje u Rim da isprati Mihajlovića na večni počinak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
38 Shares
Share via
Copy link