Magazin Srbija

Patrijarh Porfirije: Evroprajd je veštački nametnut i suprotan sistemu vrednosti našeg naroda

patrijarh-porfirije-2
Foto: Instagram/Patrijarh Porfirije

Bura oko potencijalnog održavanja Evroprajda u Beogradu se i dalje ne stišava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta naglasio da manifestacija neće biti održana, dok aktivisti LGBT+ zajednice insistiraju da će se ipak desiti, sa velikim brojem učesnika.

Tim povodom se sada oglasio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji u svom saopštenju ističe da je svuda u svetu, gde živi srpski narod, došlo do polemika, kontroverza i sukoba zbog najave da će se u Beogradu održati Evroprajd.

“Veštački nametnuta tema”

– Ova tema je nama veštački nametnuta i potpuno je suprotna sistemu vrednosti našeg naroda, a isto tako i naše braće i sestara drugih vera i nacija sa kojima živimo. O tome su mi mi neposredno posvedočili predstavnici tradicionalnih Crkava i verskih zajednica. Stoga otkazivanje ove manifestacije smatram ispravnim.

U dušu nas pravoslavnih hrišćana je usađeno učenje Crkve izraženo već na početnim stranama Biblije, gde je zapisano da je Bog stvorio čoveka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja sveta do danas i do kraja sveta i veka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom decom – naveo je on.

“Crkva razume suštunski opravdanu zabrinutost našeg naroda”

Porfirije tvrdi da Crkva u potpunosti razume, kako kaže, suštinski opravdanu veliku zabrinutost našeg naroda koji je u grubom promovisanju i nametanju politika i ideologija koje imaju za cilj da poruše stubove na kojima se vekovima gradi naš identitet.

– Da sve postane krhko, relativno i fluidno, osetio dubinsko i sistematsko ugrožavanje svih temeljnih vrednosti kojima je vekovima odan, a posebno svetinje braka i porodice. Iz ovih razloga smo više puta u neposrednom razgovoru najvišim predstavnicima države izneli razloge zbog kojih smatramo da je nužno i opravdano otkazivanje Europrajda.

U isto vreme podsećam da Crkva Hristova poštuje bogomdarovanu slobodu svakog ljudskog bića i zato je protiv svakog oblika nasilja, javnog žigosanja i progona bilo koga. Zlo se ne leči i ne pobeđuje nasiljem, nego se na taj način samo umnožava. Molimo se Hristu Gospodu da nas molitvama Svetog Save srpskog u vreme kada su pred našom Otadžbinom i narodom različita iskušenja i problemi, liši ovog, štetno i bespotrebno nam nametnutog – navodi se u saopštenju.

Izvor: Nova

Organizatori Evroprajda ne očekuju zvaničnu zabranu: ‘Šetnje će biti’

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

komentar

Klikni da objaviš komentar

23 Shares
Share via
Copy link