Lifestyle Recepti

Ortoreksija – kada zdrava ishrana postane poremećaj

Želja za zdravom hranom, “čistom” i neprerađenom, lako se može pretvoriti u poremećaj ishrane i rezultirati ozbiljnim simptomima koji narušavaju  zdravlje. Reć je o ortoreksiji, terminu skovanom 1997. godine od strane dr. Stivena Bratmana.

ortoreksija

– Ortoreksija se može svrstati u opsesivno-kompulsivni poremećaj. Osoba je opsednuta principima zdrave, čiste ishrane. Ona po svaku cenu želi da izbegne kontaminaciju hranom i to je njena glavna fikcija – rekla je Suzan Melburn, izvršni direktor za poremećaje u ishrani pri organizaciji “Beat”, a preneo The Telegraph. Nauka beleži sve veći broj ljudi sa pomenutim poremećajem, ali Ortoreksija još uvek nema svoju medicinsku klasifikaciju, te se kao takva ne smatra zvaničnim poremećajem ishrane.

Pročitajte: Hranom protiv depresije

– Videvši Ortoreksiju “u akciji” nekoliko puta, mogu potvrditi da je reč o jednako uznemirujućem i štetnom poremećaju ishrane, poput bulimije ili anoreksije. Preokupiranost zdravom ishranom je jednako intenzivna i iscrpljujuća kao i druge vrste opsesivnosti prema hrani i telu – dodala je Melburnova.

Ortoreksija nije isto što i slediti stroge principe ishrane iz etičkih razloga, ili zbog netolerantnosti prema određenim namirnicama. Kada poštovanje takvih principa postane obaveza i opeterećujuća opsesija, koja menja način života, to je jasan znak da je po sredi ozbiljan poremećaj.

ortoreksija-poremecaj-u-ishrani

Emili Gilmor, direktorka na “Rehabilitacionoj klinici” u Londonu, koja je specijalizovana za poremećaje u ishrani kaže da ovakav tip poremećaja nastaje kada se osoba identifikuje sa tim šta i kako jede.

– Ortoreksija je javlja kod osoba koje se ne mogu osećati dobro niti imati samopoštovanja, ako se ne pridržavaju strogih pravila u ishrani. Izbor zdrave i “čiste” hrane je rezultat straha, koji prerasta u  opsesiju – rekla je Gilmorova.

Izgubite kilograme uz besplatan online vodič za mršavljanje

8 simptoma ortoreksije

  1. Opsesija zamišljenom zdravom ishranom
  2. Izbacivanje namirnica iz ishrane pod pretpostavkom da izazivaju alergije, bez potvrde lekara
  3. Preterana upotreba dodataka u ishrani
  4. Često mala težina
  5. Opsesivno vežbanje
  6. Iracionalno ponašanje pri pripremi hrane i opsednutost higijenom
  7. Fokusiranje na hranu za koju se veruje da je zdrava i “čista”
  8. Opsesija o međusobnoj vezi hrane i zdravstvenih problema

 

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link