Magazin Novi Sad

Ombudsman pita nadležne: Da li je neko pomogao 93-godišnjoj Novosađanki koja umire zatrpana smećem

Baka Novi Sad živi u smeću
Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Zaštitnik građana Zoran Pašalić zatražio je informacije od nadležnih socijalnih institucija u Novom Sadu koje mere su preduzete u slučaju 93-godišnje starice iz Novog Sada, koja je nepokretna, nesvesna i leži zatrpana smećem u hodniku svog stana na Grbavici.

– Zaštitnik građana je iz medija došao do saznanja da Novosađanka (93), nepokretna i nesvesna, zatrpana smećem leži u hodniku svog stana na Grbavici. Ona nije u stanju da se stara o sebi, a ni Centar za socijalni rad grada Novog Sada, ni Hitna pomoć nisu preduzeli mere iz svoje nadležnosti kako bi se toj starijoj sugrađanki bez porodičnog staranja pružila hitna neophodna pomoć i zaštita – navodi se u saopštenju, koje prenosi N1.

Pašalić je, osim od Centra za socijalni rad Novog Sada, informacije zatražio i od Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u tom gradu i od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

O slučaju naše stare sugrađanke izvestio je portal Nova.rs, koji je razgovarao sa predsednikom stanara zgrade u kojoj baka živi.

Po starici, koja je zadnji put popila kap vode u petak, gamižu bubašvabe. Smrad trule hrane iz zamrzivača, smeća i fekalija osećaju se već u hodniku zgrade, piše Nova.rs.

– Ovo traje već nedeljama, ali poslednja tri, četiri dana su najgora. Zadnji put je Hitna pomoć izašla 1. maja, kada su je pregledali i zaključili da je socijalno zapuštena i ‘opšteg lošeg stanja’. Odbili su da je odvedu u bolnicu uz obrazloženje da, kako su mi rekli, ‘bolnica nije mesto za umiranje’. U petak sam je zatekao ovako, na hodniku i od tada leži tu. Ne usuđujem se ni da je pomerim, strah me je da ću joj nešto polomiti. Nije više ni svesna, ali još uvek diše. Pokušao sam da joj dam vode pre neki dan, ali nije u stanju ni da pije. Potpuno smo očajni i nemoćni –  kaže za Nova.rs Siniša Pejčić, predsednik Skupštine stanara zgrade u kojoj se naočigled javnosti dešava ova strašna situacija.

Baka Stana (80) iz Novog Sada živi od 1.500 dinara i danima jede suv hleb jer nema ko da joj kupi svež

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

224 Shares
224 Shares
Share via
Copy link