Magazin Novi Sad

Baka Stana (80) iz Novog Sada živi od 1.500 dinara i danima jede suv hleb jer nema ko da joj kupi svež

baka-stana

Baku Stanu Veinović (80) građani su viđali u centru Novog Sada pored Bazara kako prosi da bi preživela. Dvoje humanih Novosađana pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći za ovu ženu koja je ostavljena sama, ne sme da izlazi i nema dovoljno primanja da bi preživela ove dane.

Supružnici Nevena Vukmirović i Nebojša Urošević poznavali su Stanu iz centra kada bi tuda prolazili. Nekada bi zastali i uz ubačene dinare u kutiju razmenili sa njom pokoju reč.

Tako su vremenom uspostavili kontakt i iskren odnos sa ovom nesrećnom ženom.

– Razmišljali smo kako je ona i odlučili da je pronađemo. U tome smo uspeli, ali smo ostali zatečeni prizorom uslova njenog života u jednoj sobi koja nije za živeti, bez grejanja i osnovnih stvari poput sudopera i frižidera. Na ulazu su neka drvena vrata zaštićena najlonom, nema čak ni stakla. Rekla nam je da jede suv hleb nekoliko dana jer nema za drugo i počela je da plače – kaže Urošević.

Odmah su pokrenuli akciju preko društvenih mreža kako bi baki za početak obezbedili osnovne životne namirnice.

Nebojša kaže da su ljudi ubrzo počeli da se javljaju, uskoro je jedan čovek ponudio i frižider kao donaciju.

Kako dodaje, Stanina socijalna primanja su 9.600 dinara od čega plaća sobu 30 evra i račune između tri do četriri hiljade dinara.

Pošto joj taj novac nije dovoljan da preživi, ona prosi ili nekad čisti toalete što je kako kaže Urošević strašno, jer je jako stara.

Kako od porodice nema nikoga ko može da joj pomogne, prepuštena je samoj sebi, pogotovo usled trenutne zabrane kretanja.

– Baka ne sme da izlazi, ali nema nikog da joj obezbedi namirnice. Odneli smo joj prvo hranu, takođe fale joj i lekovi. Posle smo joj odneli i frižider koji je donirao jedan čovek. Javilo nam se odmah oko 100 ljudi, ne mogu svima da odgovorim na poruke. Najbolje bi bilo kada bi se Stani obezbedili smeštaj dostojan čoveka, to nam je želja. Grejala se čitavu zimu uz pomoć nekog malog kalorifera od 1000 dinara – nastavio je Urošević.

Pozdrav svima,kako svi pomazemo jedni drugima resio sam da apel objavim i ovde.🔺️Ovo je baka Stana koja ima 80 godina i…

Gepostet von Nebojsa Urosevic am Samstag, 11. April 2020

U Novom Sadu akcija prikupljanja hrane za beskućnike

Izvor: Blic

Dragana Krstić

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Čudo sve nekim starima pomažu “dobri” ljudi. Ah da, starima se ne zavidi. Ima mnogo mlađih koji nemaju posao, stan, prihod i nikoga da im pomogne. Ali možda su lepši ili zdraviji od ove babe, pa je teško biti human prema nekome kome zavidiš ili osuđuješ iz samo tebi poznatih razloga.

PARTNERI SAJTA


578 Shares
578 Shares
Share via
Copy link