Srbija Vesti

Oglasio se Centar za socijalni rad iz Leskovca o slučaju Tanje (46) koja živi u kolibi, kažu da su nemoćni

tanja zivi u kolibi
Printscreen

Vest o nehumanim uslovima za život, o nevidljivosti za socijalne službe i teškoj bolesti Tatjane Dimitrijević (46) iz Leskovca juče je protutnjala Srbijom i to je bio dovoljan povod da se oglase radnici socijalnih službi u ovom gradu. U do sada nezabeleženoj količini potresnih vesti o kojima svedočimo na dnevnom nivou, Tanjina priča zaista razara srce jer se radi o još uvek mladoj ženi koja se bez podrške društva i države bori sa okolnostima u kojima se ni zdrav i snažan muškarac ne bi snašao. Ova priča je ugledala svetlost dana zahvaljujući novinarima portala Rešetka.

Direktor leskovačkog Centra za socijalni rad Predrag Momčilović odbacuje odgovornost za sudbinu Tanje Dimitrijević i navodi da od nje lično zavisi da li želi da koristi usluge Centra.

– Bez Tanjine saglasnosti, mi nju ne možemo da smestimo u Ustanovu za odrasle i starije. Obzirom da se radi oženi koja je bila radno sposobna i koja nema psihičke problem, mora to ona da uradi lično. Ukoliko stranka za sve to ne zna, mi ćemo da izađemo na teren već danas i upoznaćemo je sa njenim pravima i svim mogućnostima koje može da ostvari preko Centra – kazao je Momčilović novinarima portala Rešetka koji su ovu potresnu pirču izneli pred oči celokupne domaće javnosti.

Sa druge strane, građanski aktivisti iz Leskovca misle da za Tanjine probleme i te kako postoje rešenja, ali da je glavno pitanje žele li institucije sistema iskreno da joj pomognu.

– U Leskovcu postoji ustanova koja zbrinjava takva lica, a zove se Ustanova za odrasle i starije. Da pojasnim, reč je o nekadašnjem staračkom domu koji sada ima proširene nadležnosti – objasnila je juče predsednica Udruženja “Žene za mir” iz Leskovca Ljiljana Nešić.

Tanja nije korisnik usluge socijalne zaštite, ali je na evidenciji Centra za socijalni rad u Leskovcu ipak bila zavedena 2018. godine kao žrtva nasilja u porodici.

Tatjana Dimitrijević boluje od metastaziranog karcinoma materice, a zbog muža alkoholičara morala je da napusti porodičnu kuću kako bi spasila život. Muž je propio svu imovinu, a deca su im raspoređena po hraniteljskim porodicama. Tatjana je od prošlogodišnje državne pomoći u iznosu od 100 evra kupila daske i eksere kako bi na imanju pokojnog oca u blizini Leskovca sagradila imrovizovanu kolibu za koju joj je komšija poklonio jednu ceradu. Ona u njoj nema grejno telo, te se nada pomoći dobrih ljudi kako bi obezbedila bilo kakve uslove koji bi joj omogućili da preživi nadolazeću zimu.

Teška životna priča Tanje (46) o koju se sistem duboko ogrešio, živi u kolibi i strahuje od zime

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link