Novi Sad Uncategorized

Šta se zbog dugova zaplenjuje Novosađanima

Spiskovi zaplenjene imovine i datumi javnih prodaja popisanih stvari redovno se objavljuju na sajtu Osnovnog suda, zajedno sa svim ličnim podacima izvršnih dužnika. Na taj način lako je saznati imena, prezimena i adrese građana koje su posetili izvršitelji i popisali im imovinu, koliko su procenili da popisane vrednosti koštaju, kao i kada će biti data na prodaju.

Na prodaji se nalazi svaki komad nameštaja ili poseda koji je moguće prodati, a nije zabranjeno Zakonom o izvršenju i obezbeđenju – prodaju se plazma televizori, fotelje, mašine za sudove, veš mašine, usisivači, klima uređaji, stari računari, kao i vredne umetnine, prozori, čitave kuhinje…

Jedna građanka Čantavira će zbog duga za struju od 10.000 dinara i kamata možda ostati bez prozora, električnog i dečjeg bicikla, pa čak i silikonske maske za telefon, pošto je te predmete izvršitelj popisao. Za dug od 8.770 dinara prema EPS-u, jedan građanin bi mogao da ostane bez čitave kuhinje, koja je popisana za prodaju.

Popisane stvari se prodaju po početnoj ceni koju odredi izvršitelj.

Na primer, vrednost plazma televizora je realno 15.000 dinara, ali se prodaje po početnoj ceni od 60 odsto te cene – što je 9.000 dinara. Prema Zakonu o izvršenju, stvari se ne mogu na prvom nadmetanju prodati po ceni nižoj od 70 odsto procenjene vrednosti. Ukoliko je prodaja neuspešna tj. ne namire se dugovi prema poveriocima, na drugom nadmetanju se stvari ne mogu prodati po ceni nižoj od 50 odsto procenjene vrednosti.

Svi građani kojima je imovina popisana moraju da omoguće zainteresovanima da dođu i pogledaju šta se prodaje. Ukoliko to ne učine, prete im zakonske kazne.

Prema zakonu, izvršitelj ne sme da popiše i proda odeću i obuću, posuđe, šporet, frižider, peć, hranu i ogrev, lične spise, pomagala osoba sa invaliditetom i, naravno, kućne ljubimce.

Iako izvršitelji popisuju i, u ime komunalnih preduzeća, prodaju imovinu građana i namiruju preduzeća, isti izvršitelji ne vode i nemaju statistiku o broju i vrsti prodaja koje su vodili, navodi Tamara Gucunja iz Komore izvršitelja.

Novosađani se Zaštitniku građana najviše žale na postupak naplate dugova prema Informatici i postupanje izvršitelja.

Da ima razloga za brigu pokazuje i svež primer iz Novog Sada, gde građani koji su već platili dugove prema Informatici moraju isto to ponovo da učine jer izvršitelj koji je vodio slučajeve, Svetislav Ćurčić, godinama nije prenosio uplaćene iznose Informatici, te su isti ti građani ostali dužnici.

Novosađani uplatili celo dugovanje, a ponovo dužnici

Čitajte Luftiku na Google vestima

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link