Novi Sad Poslastičarnice

Poslastičarnica Okis: Kad čokolada postane glavni SASTOJAK ŽIVOTA

Drevne Maje i Asteci nazivali su je hranom bogova i prinosili joj žrtve, a jednako je obožavana pre dva milenijuma, kada od semena kakaovca prvi put spravljen ukusni aromatični napitak, kao i danas, kada je čoko-hedonistima na raspolaganju pravo carstvo vrhunskih delicija.

olja jurisin
Olja Jurišin / Foto: Dragutin Savić

Čuvena izreka “Ko kaže da ne voli čokoladu, taj laže” sušta je istina, ali u božanskoj poslastici može se uživati na mnogo načina. Svi, naravno, najviše volimo kada nam se, meka i glatka, topi u ustima, ali ima i onih koji su ljubav prema čokoladi podigli na viši nivo…

poslasticarnica-okis-6
Foto: Dragutin Savić

Novosađanka Olja Jurišin jedna je od onih koji podjednako uživaju u ukusu čokolade i u pripremanju kolača od omiljenog slatkiša. Deserti koje spravlja ova vrsna poslastičarka prava su mala remek-dela, pa nije ni čudo što je njen kafić Okis postao kultno stecište novosadskih sladokusaca.  

poslasticarnica-okis-5
Foto: Dragutin Savić

Kada je pre 15 godina iz rodne Podgorice zbog ljubavi došla u Novi Sad, ova šarmantna dama, po struci inženjer računarstva, nije umela da priprema ni najobičnija jela a kamoli kolače. Njen suprug Borko, vrstan kuvar koji je zanat dugo pekao u Nemačkoj, odlučio je da se bavi keteringom, a Olja mu je godinama pomagala kao “katica za sve”.

Vodila je knjige, odlazila u banku, razvozila narudžbine, išla u nabavku i, naravno, brinula o svoje dvoje dece. Kada su deca porasla, poželela je da unese neke promene u posao.

poslasticarnica-okis-4
Foto: Dragutin Savić

– Isporučivali smo isključivo slana jela i smatrala sam da bi trebalo da proširimo ponudu i da krenemo s pripremanjem kolača i deserata. U početku su to bile jednostavne poslastice a onda smo odlučili da to podignemo na viši nivo. Angažovali smo vrhunskog poslastičara koji me je uveo u do tada potpuno nepoznat svet. Shvatila sam da pripremanje kolača može biti prava umetnost i odlučila sam da se tome potpuno posvetim. Naše poslastice postale su nadaleko čuvene, prave se po originalnoj recepturi a njihov glavni sastojak je najfinija belgijska čokolada. Ponosna sam na to što smo vrhunski ketering obogatili odabranim slatkim delikatesima koji, osim što su ukusni, predivno izgledaju. Dekoracija je važan segment poslastičarskog posla, to mi je omiljeni deo procesa pripreme, i mislim da se to vidi. Volim što je mušterijama, kada stanu pred vitrinu, teško da se odluče koji će kolač ili tortu odabrati – ističe Olja, koja odavno radi bez mentora i ima četiri pomoćnika.

poslasticarnica-okis-7
Foto: Dragutin Savić

Zaista, kad pogledate svu tu raskoš iza stakla poslastičarnice Okis, biće vam potrebno podosta vremena da se opredelite za neku od čarolija Olje Jurišin, pogotovo što je uz svaku, nesvakidašnje ukrašenu poslasticu naveden i sastav od kojeg polazi voda na usta.

poslasticarnica-okis-3
Foto: Dragutin Savić

Ako hoćete posno, uzećete kocke od crne čokolade s ribizlama, kolač s pistaćima ili nugat kuglice s prelivom, a ima i deserata bez glutena, od bundevinih semenki.

poslasticarnica-okis-2
Foto: Dragutin Savić

Mi smo se dvoumili između ro-kejka (banana i avokado, plus badem!) i originalnog okis-misu kolača sa piškotama, maskarpone sirom i baylis kremom.

Oči su nam ostale na princeza torti i Alfonso kolaču s crnom čokoladom i hrskavim pralinama, koje ćemo obavezno probati sledeći put kada dođemo u Okis.  

Vodič kroz istoriju novosadskih poslastičarnica

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

441 Shares
441 Shares
Share via
Copy link