Novi Sad Uncategorized

„Kod Muse“ – sladoled svih Telepčana

Predgrađe Telep osnovano je 1905. godine, a svoju najpoznatiju poslastičarnicu dobio je pola veka kasnije. Telepčani sladokusci generacijama unazad odlaze na sladoled u slastičarnicu koja nosi naziv njihovog mesta. Na uglu ulica Jožef Atile i Petefi Šandora nalazi se lokal koji podseća na kućicu iz bajke o Ivici i Marici. Bojama koje liče na slatkiše i ilustracijama sladoleda u fišecima mami mušterije.

Kada upitate bilo kog Telepčanina ili Telepčanku gde najradije odlaze na sladoled, oni će vam sigurno odgovoriti „kod Muse“.

– Ovu radnju je otvorio moj deda Mehmed Rašitim 1954. godine. Nadimak Musa potiče još od prvih dana. Zašto baš Musa? Pa ljudima je bilo lakše da zapamte. Musa, pa Musa. I eto, ostadosmo Musa – započinje priču unuk Aslan, vlasnik.

Sredinom prošlog veka, nedaleko od poslastičarnice, na mestu današnjeg Kulturnog centra „Petefi Šandor“ nalazio se i bioskop u koji su ljubitelji filma redovno odlazili da gledaju najnovija ostvarenja tadašnjeg vremena. Novosađani su posle užarenih ljubavnih priča i napetih krimića voleli da se osveže Musinim sladoledom. Neki od njih i danas svraćaju.

– Imamo verne mušterije, a ima i onih koji su otišli u inostranstvo, u Kanadu ili Australiju, ali čim dođu kući, obavezno svrate do nas – priča Aslan.

Osim bogate palete sladoleda, na meniju se mogu naći i omljeni kolači sladokusaca – baklava, krempita, šampita, tulumba, kao i razne vrste osveženja, poput boze i limunade, koja se prodaje i u flašama od dve litre. I sve to po pristupačnim cenama.

Aslan kaže su se proslavili po sladoledu, ali da su zahvaljujući kvalitetu uspeli da održe posao ovoliko dugo. Na pitanje da li imaju neki tajni recept, sa smeškom je odgovorio:

– Imamo, ali ga ne odajemo.

(Anita Čolak)

Gde su najbolji sladoledi u Novom Sadu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Danas imam 51 godinu. Od svoje seste godine redovno odlazim tamo. Najkvalitetniji sladoled i fantasticni kolaci, uz normalnu cenu i prijatno osoblje… na lepom mestu. Kompletna sira familija ide tamo na kolace, a takodje i svi koji dodju u goste. Pozdravljam dobre komsije.

 • Telep sigurno ima najbolji sladoled i sve ostale slatkisše kao i limunadu. Često idem sa porodicom na sladoled a i tortu naručujem kod njih za slavlja. ukus+cena=Telep poslastičarnica, Musa

 • ja uvek kažem-JA ZNAM GDE SE PRODAJE NAJBOLJI SLADOLED U GRADU! i to je jednostavno tako! 😀
  nekada sam isla sa bratom tamo,a sada sa mužem i decom… 🙂
  pozdrav za komšije!!!!!!

 • Najbolja poslasticarnica. Muz je od malih nogu bio tamo redovan gost, a sada je i nas sin ! Redovni smo gosti.

 • Obožavalam sam Musine šampite!
  Sad ste me podsetili da bih mogla da odem do tamo, nisam dugo. Prosto, nisam više u tom kraju pa se malko zaboravilo.
  Hvala na podsećanju

 • Nije najbolji u gradu, ima na jednom mestu na detelinari ubedljivo najbolji. Taj na Telepu je veoma dobar al ne najbolji. Baklave mu jesu fantasticne, i jos neki kolaci, a o cenama da ne govorim, veoma su niske, sto je naravno extra. e, da, i uvek ima sveze, nema gorusice nema da boli stomak itd

 • Od malena idem kod Muse a sada mimje dobrih 40+Najbolje šampite i limunada ma sve im je super. Veliki pozdrav za Musu poslastičarnicu.

 • Dobri nas Musa ! Samo neka ga naslede i deca , da se tradicija ne prekine.
  Baklave vrh!!!

6.7K Shares
6.7K Shares
Share via
Copy link