Magazin Putovanja

Za slastan kolač trebaće vam minimum 700 RSD i dosta strpljenja u dugim redovima bečkog raja (FOTO)

kafe central beč
Foto: Shutterstock

Ako živite u Beču ili ste ga makar jednom posetili, sigurno ste čuli za „Café Central“, restoran koji datira iz 1876.

Mnogim turistima to mesto je na listi želja.

Maltene u celom svetu je poznata istorija čuvenih bečkih kafea, koja se često opisuju kao mesta gde „konzumirate vreme i prostor, a plaćate samo kafu“, ili reklo bi se – kolač.

Torte, kolači i ostale poslastice su, uz kafu, definitivno simbol tog grada.

Verovali ili ne, u Beču postoji i kafe na groblju. Centralno groblje je vrlo neobično mesto za ispijanje tog mnogima omiljenog napitka, ali to još jednom potvrđuje poseban odnos Bečlija prema smrti – i kafi, uživanju.

S druge strane, postoji i mesto gde konobarice ne komuniciraju direktno sa gostima. U svim pravcima se, dakle, „grana“ austrijska ugostiteljska grana, a prema podacima iz 2023. – bečki turizam se vratio u pogon.

Zabeleženo je 13,2 miliona noćenja u 2022, ili čak 164 odsto više nego 2021. godine.

Nema sumnje da će ta evropska metropola uspeti da ponovno osnaži svoju ekonomiju, a posebno uz „ovakve“ cene. Doduše, i to je relativna stvar. Sve u svemu, mnogima je kolač od 5.90 evra ili skoro 700 dinara, i dalje nepristupačan obrok.

Poznati srpski agent za putovanja i travel influenser, Marko Mrkšić, ovih dana je na divan način predstavio Beč i „Café Central“, gde je nekada odsedala bečka elita, prenosi Telegraf biznis.

„Mesto gde se jedu ukusni kolači i pije dobra kafa. Dobrodošli u @cafecentralwien. Ovde je nekad odsedala bečka elita, a restoran postoji još od 1876 godine. Ako nemate rezervaciju – redovi su veliki, i uz malo strpljenja sto vas ubrzo čeka. Cena kolača se kreće od 5.90 eur i sve je nekako bečki“, napisao je na svom profilu.

Izvor: Telegraf biznis

Austrijski restoran skinuo bečku šniclu s menija jer ne žele da joj povećavaju cenu

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link