Magazin

Odbrana dece od vakcinacije – jako, jako, jako pogrešan koncept

vakcinacija dece
Printscreen

Vakcinacija nije pretnja za decu, naprotiv, ona služi da zaštiti njihovo zdravlje od zaraznih bolesti. Da li imate poverenja u državu i njen proces donošenja dozvola i odluka, drugo je pitanje, koje se ne rešava tu.

Stvaranjem i pojačavanjem te panike bukvalno ugrožavate živote svoje dece i druge dece. Možda neće vaše dete umreti od morbila (ili od kovida), ali nečije hoće, jer obuhvat vakcinacije više nije dovoljan da se spreči pojava bolesti.

Kad naglas paničite oko vakcina, to je ono što prouzrokujete. Potpuno je nebitno što “niste to hteli”, to je ono što se dešava. Jer, ljudska vrsta nije baš tako savršeno inteligentna: ljudi oko vas upijaju opšti povik, većina se ne bavi “detaljima”.

Vakcinacija je, generalno, daleko najbezbednija intervencija u medicini, jedno od najvećih dostignuća čovečanstva, intervencija koja je spasila verovatno najviše života (mada su tu i antibiotici dobar takmičar), i verovatno je razlog što je većina vas danas živa.

Ne postoji ništa posebno opasno kod vakcinacije protiv kovida. To što se vama čini da je vakcina prebrzo nađena, znači da niste čitali i usvojili argumente kojima se objašnjava zašto je to sad bilo brže nego inače. Ne bih da ih ponavljam, ima ih mnogo, sjajno opisanih.

To što se vama čini da je prevelika panika oko kovida, to je zato što ste imali sreće da se niko vaš ne guši i ne uguši od njega, ili da niko vaš ne umre jer nije dospeo do lekara koga nema. Imali ste sreće, i drago mi je da jeste: samo, bilo bi dobro da to shvatite.

Vi što vam je neko umro od korone, a mislite da nije umro od korone: ne znam šta da vam kažem, nisam siguran da ima leka za vas. Žao mi je što vam je neko umro. Žao mi je što ste toliko neracionalni i infantilni.

To što nam je država sprdnja, parodija na državu, to što su na vlasti najgori, što je komunikacija tragična, što više ni u koga na poziciji vlasti ne možete imati poverenja, to je druga stvar. Nije vakcinaciju izmislio Vučić i njegove podguzne muve, slučajno su se za nju uhvatili.

Da li je vakcina bez rizika? Nije. Odrastite već jednom, *ništa* na ovom svetu nije bez rizika, i nikad ništa neće ni biti.

Ne postoji način da bilo šta bude garantovano bezbedno za sve. Kad izađete na ulicu, može da vam padne saksija na glavu – ali je verovatnoća mala.

Rizik od bolesti je drastično veći nego rizik od vakcinacije. Da li to znači da ćete sigurno umreti od kovida? Ne, ali je veća šansa nego da vam nešto bude od vakcine. Da li ćete ga sigurno dobiti ako se ne vakcinišete? Ne, nije sigurno, ali jeste verovatno.

Rizik od bolesti po vaše dete jeste drastično manji nego rizik po odraslu osobu, ali nije nula. U tom smislu, vakcinacija dece nije prioritet za decu i za sad nema razloga da se na njoj insistira, mnogo je važnije da se vakcinišu odrasli – ali opet, vakcinacija NIJE loša za decu.

Razumem da ne umete da procenite različite nivoe rizika i da ne znate kome da verujete, pa i da nemate razloga da verujete meni. Ipak, bilo bi dobro da se uhvatite za razum, pa racionalno procenite svoje znanje (nepostojeće, ako su vam vakcine zlo) i da krenete da:

1. Čitate, slušate i pratite stvarne stručnjake koji se ubiše mesecima da vam objasne, pojasne, nacrtaju. Ne avakse, to su šarlatani – nemojte tražiti ono što potvrđuje vaš stav da su vakcine loše, nego ono što ga pobija.

Kako da znate ko jeste pravi stručnjak? Dosta je lako: pravi stručnjak nije protiv vakcinacije, i govori o njenim prednostima i manama (koje su toliko male da su u domenu teoretskog) transparentno i otvoreno. Ne zato što je to *dogma*, nego zato što je to *tačno*.

2. Mislite, a ne osećate: gledate podatke, one suvoparne, zvanične, a ne one koje poturaju oni koji vrište “sve će nas pobiti novi svetski poredak” (kako da znate? proverite koji je izvor) i razmišljate o tome šta oni znače a šta ne znače

3. Ako vam je i dalje frka od vakcine, jer, jbg, ljudsko ste biće i podložni ste emocijama (i to je ok, svi smo), a neko vam je vešto prodao priču da je to đav0lja rab0ta, da preduzmete druge korake da zaštitite sebe i druge: maske, izbegavanje okupljanja, ventilacija

4. Prestanete da skačete na svaku kosku koju vam idiotska vlast baci: ne, neće niko juriti vašu decu po ulicama da ih vakciniše protiv vaše volje. Neće ni vas juriti po ulicama da vas vakcinišu protiv vaše volje. Preporuka nije prisila.

5. Ako vam sve ovo donosi anksioznost, što je ljudski i potpuno razumljivo, i vaši kapaciteti da mislite su isključeni jer ste u panici (to nije pod svesnom kontrolom i niste za to krivi) – da se isključite na neko vreme i učinite druge korake da zaštite svoje mentalno zdravlje.

Ti koraci ne podrazumevaju paničenje, to ne pomaže! Ne pomaže vama, ne pomaže nikom – vama je od toga samo još gore, a svi oko vas čuju vašu paniku i emotivno se sa njom saživljavaju, takve smo životinje – srećom. Nesrećom, to destabilizuje njih i može ih dovesti u veći rizik.

Ako imate potrebu da se svađate sa mnom zbog ovog niza, ovaj niz je baš za vas: čitajte, dok ne uspete da ga pročitate nekonfliktnim tonom. Zaista ga pišem isključivo za vaše dobro, mislim ga smirenim glasom, i želim vam – da, i najgorim avaksima među vama – da izbegnete patnju.

I za kraj, ja sad ne kažem da vi morate da vakcinišete svoju decu da biste se dokazali kao racionalni – ne morate, naravno (prvo, nema šta kome da dokazujete, drugo, bilo kakav, najmanji rizik po dete je razumljivo zastrašujuć).

Samo kažem, pristupite racionalno toj odluci.

I ako racionalnim razmišljanjem, uzimajući sve u obzir, dođete do zaključka da (za sad) ne želite da vakcinišete svoje dete protiv kovida, to je sasvim ok. Ako do istog zaključka dođete za morbile, ajde razmislite ponovo…

Izvor: Facebook/Sprdnja s bogatima

Poruka mlade doktorke iz kovid bolnice svima koji neće da se vakcinišu

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
1.3K Shares
1.3K Shares
Share via
Copy link