Koronavirus

Fajzerova vakcina za mlađe od 5 godina stiže do kraja meseca

vakcinacija-dece
Ilustracija/Foto: Freepik

Fajzerova vakcina za mlađe od pet godina mogla bi da stigne do kraja meseca. Očekuje se da će kompanije Fajzer i Bajonotek još danas podneti zahtev FDA za hitnu upotrebu vakcina i za najmlađe.

Fajzerova vakcina protiv koronavirusa za decu mlađu od pet godina mogla bi da bude dostupna do kraja ovog meseca u Sjedinjenim Američkim Državama.

Očekuje se da će kompanije Fajzer i Bajontek danas podneti zahtev američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) za odobrenje ove vakcine u navedenoj starosnoj grupi, piše Washington Post.

Kompanije su u decembru 2021. objavile da dve doze pedijatrijske vakcine protiv koronavirusa nisu dale očekivane rezultate kod dece od dve, tri i četiri godine, tačnije nisu uspele da izazovu imuni odgovor uporediv sa onim koji je stvoren kod tinejdžera i starijih odraslih koji su primili tri doze.

S druge strane, vakcina je izazvala adekvatan imuni odgovor kod dece uzrasta od šest meseci do dve godine.

Započeto je i ispitivanje imunološkog odgovora posle treće doze, a ovi podaci bi mogli da budu objavljeni krajem marta.

U ispitivanju, deca između šest meseci i pet godina starosti primala su dve doze vakcine od tri mikrograma, desetinu doze date odraslima, u razmaku od tri nedelje.

Cilj ispitivanja bio je da izmeri imune odgovore kod mlađe dece posle imunizacije, kako bi se videlo da li su njihovi imunološki odgovori uporedivi sa onim što je prijavljeno kod tinejdžera i mladih odraslih. Ovaj pristup se naziva „imunim mostovima“.

Iako je za sada jasno da dve doze nisu dovoljne, postoji inicijativa da se započne sa vakcinacijom dece kako bi i ona bila zaštićena od potencijalno teških formi kovida-19 pre nego što budu dostupni podaci o imunološkom odgovoru na treću dozu.

Korona virus, vakcinacija i deca: Imunizacija dece mlađe od 11 godina – zašto je odluka američkih lekara važna za ceo svet

Izvor: Telegraf.rs

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link