Srbija

Počelo vakcinisanje beba koje su greškom primile fiziološki rastvor u GAK Narodni front

beba
Foto: Shutterstock

Nakon skandala oko vakcinacije beba koji je odjeknuo prethodnih dana, u GAK Narodni front danas je počelo vakcinisanje najmlađih koji su umesto BSŽ vakcina primili fiziološki rastvor.

– Počela je vakcinacija. Već su prve bebe primile vakcinu – rečeno je na odeljenju neonatologije.

Inače roditelji beba koje su umesto BSŽ vakcine dobile fiziološki rastvor, od mogu da zakažu termin za vakcinaciju BSŽ vakcinom na brojeve telefona: 011 2068-205 i 011 2068-328, svakog radnog dana od 8 do 14 sati.

gak
gakfront.org

Ranije je u GAK „Narodni front“ došlo do ozbiljnog propusta zbog kojeg je 600 novorođenih beba umesto obavezne BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je objasnila da je do toga došlo zbog toga što se bugarska vakcina koja se koristi u porodilištu drugačije priprema od Torlakove koja je ranije korišćena.

S druge strane, Euronews Srbija saznaje da je propust otkrila starija medicinska sestra.

Ona je kazala da je u pitanju bugarska vakcina, koja ima dozvolu za primenu u Srbiji, a koristi se od 1991. godine svuda u svetu.

– Torlak je proverio kvalitet te vakcine, i tu nije bilo nikakvih problema, i na vreme je poslao svim ustanovama u Srbiji kako se ona koristi – navela je Grujičić.

Zabuna je nastala jer se Torlakova vakcina BSŽ takva da se u jednoj kutiji pakuju rastvori i aktivna supstanca, dok ova vakcina nije takva.

– Kada je u pitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, a u drugoj aktivna supstanca. Došlo je do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama – rekla je ona.

Isti izvor otkriva da je grešku u Narodnom frontu napravila mlada sestra koja je inače visoko obrazovana u svojoj profesiji, a koja je bila zadužena da daje vakcine bebama tokom septembra meseca.

– Kada je greška uviđena, odmah je pozvana inspekcija i napravljen je spisak sve rođene dece u tom periodu u GAK, napravljen je spisak roditelja – navela je Grujičić.

Institut za javno zdravlje Milan Jovanović Batut na sebe je preuzeo da obavesti roditelje u unutrašnjosti, kao i Domove zdravlje i već će u narednim mesecima ta deca dobiti vakcinu.

600 beba u GAK Narodni front primilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

32 Shares
Share via
Copy link