devojka-leto-voda-dnevni-horoskop-jul
Pixabay.com
Lifestyle

Oblik guze može puno da otkrije o vašem zdravlju

Masne naslage oko grudi ili oko abdomena daleko su opasnije od masti nataloženih na guzi ili bokovima. Deblje guze su, zdravstveno gledano, dobre, zato što je mast daleko od srca, arterija i jetre. To snižava rizik od bolesti srca i drugih problema poput dijabetesa. Lekari veruju da hormoni koji upravljaju i raspoređuju masti po telu kod žena je preusmeravaju više u guzu zato da bi zaštitili njihovo srce, piše PositiveMed.

Osim toga, žene s većim guzama manje oboljevaju od hroničnih bolesti, imaju niži holesterol i inteligentnije su, pokazalo je istraživanje Univerziteta Oksford i bolnice Čerčil u Velikoj Britaniji.

Način na koji se raspoređuju masti na guzi takođe može otkriti dosta o vama i o vašem zdravlju. Proverite koji oblik guze imate i šta to otkriva o vama:

guza

Kockasta guza

Nastala je ili zbog visoko pozicioniranih kostiju ili zbog dodatnih masnoća baš na kukovima. Zbog toga ove guze često izgledaju pljosnato. Da biste dobili podignutu guzu treba da radite čučnjeve.

Okrugla guza

Masnoće su ovde ravnomerno raspoređene i u donjem i u gornjem delu guze. Zbog toga izgleda privlačno i dobro u svakoj vrsti odeće.

zena oblik guze

Srcolika guza

Ujedno je i najpoželjnija zbog svog zamamnog oblika. Kod nje je masnoća dobro raspoređena. Ipak, s godinama se, kod ovog oblika, masnoća premešta na druge delove tela, pogotovo oko struka, što i nije baš najbolje za zdravlje, ispričala je dr Džejn Leonard za britanski Ekpress.

zena oblik guze 1

Obrnuti trougao

Najčešće je imaju žene sa niskim nivoom estrogena i obično se ona promeni u ovaj oblik nakon što žene izađu iz menopauze. Tada se nivo estrogena drastično snižava što uzrokuje premeštanje masti na druge delove tela, a posebno na struk.

Da li biste pristale da vas on leči?

24sata.hr

Luftika
Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da komentarišeš

Share Tweet Share Share Follow