Koronavirus Srbija

Novosadska nastavnica zaražena koronom: Škole nisu bezbedne, svi plaćamo danak

Uveravali su nas da su školske učionice bezbednija sredina nago kuće, te da škole nisu žarišta zaraze. Od početka školske godine insistiralo se da se nastava održava u školama, a sve u cilju da bi se vanredna situacija načinila što redovnijom.

Ipak, stiglo je na naplatu – zaraženi su i nastavnici i učenici.

Juče je doneta odluka o tome da đaci starijih razreda osnovne škole i srednjoškolci u potpunosti pređu na online nastavu. Ipak, za neke nastavnike takva odluka je doneta prekasno, oni su se već zarazili i odslužili svoj danak koroni i pokušajima da sve deluje normalno.

Prenosimo vam kratku ispovest jedne novosadske nastavnice (ime i prezime poznato redakciji portala Nova), koja se trenutno bori sa koronom. Na sreću, nije imala teže simptome. Ovo je priča o pravom stanju stvari u školama i o svemu sa čime se nastavnici suočavaju.

Ona je i samohrana mama jedne devojčice, obe su, umesto u školi u samoizolaciji.

Pravo stanje stvari

U poslednjih mesec dana došli smo u situaciju da nema ko da radi u školi. Nastavnici i učitelji su bolesni, a zamene nema. Teško je pronaći nekoga ko bi hteo da rizikuje svoje zdravlje za dve sedmice na zameni. Iako se nekoliko puta isticalo da su škole bezbedna mesta, u stvarnosti je situacija suprotna. Škole nisu epidemiološki bezbedna mesta, kao što to u ovom trenutku nisu i bolnice.

Pridržavala sam se svih preporučenih mera. Nosila sam masku, dezinfikovala ruke, držala odstojanje, druženje (čak i sa bliskim ljudima) svela na minimum.

Međutim, test na kovid je bio pozitivan. Nekolicini kolega iz škole takođe. Svako od nas je različito prošao, da tako kažem, u ovoj situaciji: od blažih simptoma do boravka u bolnici. Veliki broj dece je odsutan iz škole, što zbog bolesti, što zbog izolacije, jer su roditelji zaražani.

Dakle, došli smo u situaciju da je virus svuda i da se veoma brzo širi. Naravno, sve je moglo da se spreči ranije. Onog trenutka kada je nastavno osoblje počelo da oboleva, trebalo je preći na onlajn nastavu. Oklevalo se sa tim da bi se održao privid da sve funkcioniše u najboljem redu.

Licitiralo se brojevima zaraženih kao uslov da bi se prešlo na onlajn nastavu. Počelo je sa 500 zaraženih na dan, pa 1500 i sada na 7500 zaraženih na dnevnom nivou, oklevalo se sa donošenjem odluke.

U ovom trenutku preporuka Kriznog štaba je da viši razredi osnovne i srednjoškolci pređu potpuno na onlajn nastavu, dok mlađi razredi idu redovno u školu. Moram da napomenem da je rizik od zaražavanje za sve u prosveti isti! Rizik ne zavisi od zvanja! Razne su se kritike čule na račun prelaska na onlajn nastavu. Ima ih mnogo, ali bih jedan izdvojila, a to je da roditelji nemaju kome da ostave decu na čuvanje.

Samo bih ukratko da napomenem da su školske i predškolske ustanove obrazovno-vaspitne,a nikako mesta gde se deca čuvaju. I da se u tom čuvanju dece učitelji izlažu riziku, a samim tim dovode u pitanje zdravlje i život svojih ukućana.

Iako onlajn nastava u Srbiji nije na zavidnom nivou, trenutne mogućnosti za tu vrstu nastave su bolji nego u prvom periodu. Svaka škola je prijavljena na jednu platformu na kojoj su učenici, nastavnici, učitelji i rukovodstvo škole povezani. To znači da postoji bolja kontrola rada nastavnika i učitelja.

Naravno da ništa ne može da zameni neposredan rad sa učenicima, ali u ovoj situaciji je potrebno da prvenstveno sačuvamo zdravlje i živote svih nas.

Učenici na odmoru jedan drugom “bacili petaka”, a nastavnica dobila kaznu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

294 Shares
294 Shares
Share via
Copy link