Srbija

Nastavnica kojoj su učenici izmakli stolicu držaće samo 1 čas, platu će zarađivati u biblioteci

tehnicka-skola-trstenik
Foto: Printscreen

Profesorka engleskog iz Tehničke škole u Trsteniku Marija Stevanović, koju su u novembru prošle godine trojica učenika maltretirali i ponizili izmakavši joj stolicu pa video-snimak plasirali na društvene mreže, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi se prvo našla na listi kao tehnološki višak, a sada joj je zvanično dato da predaje samo jedan čas nedeljno, i to deci kojoj je razredna, piše Kurir.

Ostatak plate zarađivaće radeći u biblioteci u dve osnovne škole i opet neće imati pun fond, već samo 77 odsto!

Skromna profesorka, vidno razočarana, kaže za Kurir da joj se javio jedan advokat koji želi besplatno da je zastupa ukoliko se odluči da pokrene tužbu protiv škole.

– U dogovoru s njim ću videti koje ću dalje korake preduzeti. U osnovnoj školi u Čitluku kod Kruševca su mi prihvatili preuzimanje dela fonda. To je 16 odsto fonda u školskoj biblioteci, a u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku sam zadržala 56 odsto fonda, takođe za rad u biblioteci. Ukupno imam 77 odsto za rad u biblioteci i nastavi, jer u to ulazi pet odsto koje čini taj jedan čas engleskog nedeljno koji ću držati u Tehničkoj školi u Trsteniku svom odeljenju, koje je treći razred – objašnjava nam profesorka i dodaje:

– Uzevši sve to u obzir, plata će mi biti nešto više od 60.000 dinara, što je za 20.000 dinara manje nego što sam imala dosad. To uopšte nije mali iznos za jednu samohranu majku.

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, naglašava da ova profesorka ima punu podršku Foruma, kao i da im se u svakom trenutku može javiti u vezi sa svojim problemom.

– Očigledno je da se niko nije potrudio da nađe neku alternativu za nju. Držanje samo jednog časa nedeljno u jednoj školi čak nije ni pedagoški. Nakon maltretiranja i nasilja koja je preživela sigurno su joj ostale nekakve posledice.

Ona sad nakon svega toga mora da radi čak u tri različite škole kako bi zaradila platu umesto da joj se nađe adekvatan posao u jednoj kako bi znanje i vaspitanje mogla da prenese deci – ističe Antić za Kurir.

On smatra i da je ovde komisija za bodovanje liste za tehnološki višak Tehničke škole kriva ako je zaista nije obavestila o tome koja dokumenta su zaista potrebna za bodovanje:

– Ukoliko je to zaista tako, ima elemenata za tužbu. Još jednom apelujem na školsku upravu Kraljevo, kojoj Trstenik pripada, da nađu ovoj ženi koja je doživela traume posao u jednoj školi sa adekvatnom zaradom.

Kako Kurir saznaje od izvora iz Trstenika, u petak je ispred Tehničke škole organizovan protest građana i nastavnika kao podrška nastavnici koja se u školi gde je ponižena našla na listi za tehnološki višak:

Sramota, i opet sramota

Sva tri učenika koja su je maltretirala završila školu bez kazne

Jedan od učenika koji je maltretirao profesorku se nakon incidenta ispisao tokom trajanja vaspitno-disciplinskog postupka, a nastavničko veće prvobitno je donelo odluku da druga dva đaka budu izbačena iz škole. Ova odluka je poništena jer je utvrđeno da je tadašnji direktor Milan Glidžić napravio propuste u proceduri. Nakon toga je sproveden pojačan vaspitni rad sa učenicima, a kažnjeni su smanjenom ocenom iz vladanja. Međutim, kako Kurir saznaje, sva trojica učenika su završila školovanje bez bilo kakve kazne.

– Onaj koji se ispisao je razred završio u drugoj školi, dok su ova dvojica završila u Tehničkoj školi i, što je zanimljivo, nisu imali nijednu jedinicu. Kao da se ništa nije desilo, a posledice su ostale samo po nastavnicu koja je žrtva – kaže naš izvor.

– Na protestu je bilo tridesetak građana i troje nastavnika iz škole. Sada se mnogi i plaše da joj daju podršku da ne bi snosili sankcije. U školi je, inače, više ljudi postalo tehnološki višak, a po zakonu se i nastavnica engleskog našla među njima. Direktor zakonski ne greši, ali je u njenom slučaju ona moralno i etički mogla da dobije procente u ovoj školi. Inače, u školi je katastrofa.

Direktor škole ne želi ništa da komentariše

Velibor Jovković, v. d. direktora Tehničke škole u Trsteniku, rekao je za Kurir da neće da govori za medije o ovom slučaju:

– Sve informacije sam prosledio Ministarstvu prosvete i to možete dobiti od njih, kao što sam rekao i prošlog puta. Ja ne želim ništa da komentarišem.

Iz Ministarstva prosvete rekli su ranije za naš list da je nastavnica podnela zahtev jednoj školi za dopunu norme, jer joj je, kao i drugim nastavnicima u Tehničkoj školi, umanjena norma zbog smanjenja broja đaka i odeljenja.

Đak koji je izmakao stolicu profesorki u Trsteniku uhvaćen u više krivičnih dela

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link