Srbija Vesti

Neprijavljen radnik poginuo na gradilištu, poslodavac ga mrtvog prijavio za stalno

Radnik N. Đ. poginuo je na gradilištu u Jagodini, u četvrtak oko 14 časova. Kako prenosi Telegraf Biznis, on nije bio prijavljen kod svog poslodavca u trenutku teške povrede na radu, već je to učinjeno posle njegove smrti – samo sat kasnije.

N. Đ. je radio u građevinskoj radnji AК COMPANY VL Vlasotince, na izgradnji stambeno-poslovnog objekta u Jagodini.

U momentu nastanka povrede na radu, N. Đ. nije bio prijavljen na obavezno socijalno osiguranje. Tu prijavu za N. Đ., vlasnica firme Ana Kostić (1991), podnela je dana 22. oktobra 2020. godine u 14.48 časova, nakon što se dogodila povreda na radu.

Preduzetnica Ana Kostić je firmu osnovala u februaru ove godine.

Do povrede na radu je došlo dok je na radnoj platformi, po čijim ivicama nije bila obezbeđena propisana zaštitna ograda, radio na skidanju fosni.

Prilikom skidanja fosne dužine četiri metra, N.Đ. je pao sa radne platforme, sa visine od oko 1,70 metara na betonski pod u prizemlju objekta u izgradnji i prilikom pada je zadobio povrede usled kojih je preminuo istog dana, u večernjim časovima, u Кliničkom centru Кragujevac.

Istog dana, kako saznajemo, odmah po obaveštenju o smrtnoj povredi na radu N.Đ., inspektor rada Odseka inspekcije rada Jagodina je izašao na lice mesta i izvršio je inspekcijski nadzor povodom iste.

U postupku inspekcijskog nadzora, na osnovu utvrđenih relevantnih činjenica, inspektor rada Odseka inspekcije rada Jagodina će preduzeti odgovarajuće mere iz domena nadležnosti inspekcije rada.

Ovo je samo još jedan od primera nesavesnih poslodavaca. Građevinski radnici u Srbiji najčešće nemaju odgovarajuću zaštitnu opremu, a svaki četvrti radi neprijavljen.

Ko gradi Srbiju, ako znamo da su naši zidari svud po svetu

83 Shares
Share via
Copy link