Svet

Desetine radnika iz Srbije i BiH privedeno tokom racije u Nemačkoj

građevinac
Foto: Shutterstock

Pripadnici nemačke Carine sproveli su nekoliko racija na gradilištima širom Nemačke kako bi proverili status radnika i tom prilikom otkrili na desetine slučajeva rada na crno, uglavnom radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Gruzije.

Jedna od većih akcija sprovedena je u Dizeldorfu na gradilištu u Vanhajmer ulici, nedaleko od aerodroma. Samo ovde je privedeno 19 radnika koji su radili na crno, najviše iz BiH, prenose Nezavisne.

Portparol glavne carinske kancelarije u Dizeldorfu, Mihael Valk, kaže da do sada nikada nisu naišli na ovoliki broj neprijavljenih radnika, koji ilegalno borave u Nemačkoj. On je dodao da je tokom kontrole jedan od privedenih radnika pokušao da pobegne, sakrio se među palete na gradilištu, ali su ga ubrzo pronašli.

Inače, da je bila racija širom Nemačke svedoči i to da su pripadnici carine kontrolisali i veliko gradilište na bivšem američkom skladištu u Gisenu, u saveznoj pokrajini Hesen. Rezultat akcije su 29 privođenja zbog rada na crno. Bilo je još devet privođenja tokom kontrola u Fuldi i Kaselu.

– Svojom predanošću Carina želi pokazati da se rad na crno ne isplati – kazala je Stefani Auersvald, portparolka Carine u Gisenu.

Kako stoji u saopštenju za javnost, 200 ljudi iz oko 60 kompanija je kontrolisano u utorak. Najgore su prošli radnici iz BiH i Srbije, njih 29 koji nisu imali validnu boravišnu dozvolu za rad u Nemačkoj. Oni su privedeni, protiv njih je pokrenuta istraga, baš kao i protiv poslodavaca.

Inače, iz Carine je saopšteno da je cilj racija bio kontrola poštovanja propisa o minimalnim satnicama, ali su naišli na daleko veći problem.

Izvor: Telegraf biznis

Nemačka je obećana zemlja za srpske radnike, ako zarađujete više od ove cifre znači da ste bogati

31 Shares
Share via
Copy link