Magazin

Ko gradi Srbiju, ako znamo da su naši zidari svud’ po svetu

Poslednjih godina Srbija se pretvorila u veliko gradilište, ali na tom gradilištu sve je manje domaćih radnika.

Srpski građevinci sve češće i se lakše odlaze “preko”, gde mogu da zarade barem duplo, a često i višestruko veću platu.

Na gradilištima u Beogradu i Novom Sadu sve češće možemo sresti Makedonce, Albance, pa čak i Turke.

Legalan uvoz

Investitori radnu snagu mogu legalno da dovedu iz inostanstva i da ih angažaju uz ugovor. Koliko je takvih slučajeva, međutim, nismo uspeli da saznamo, pišu Večernje novosti, a prenose Nezavisne novine.

Nacionalna služba za zapošljavanje, koja je dužna da odobri angažovanje stranog radnika, ne vodi evidenciju izdatih dozvola po zanimanjima, već po državljanstvu pridošlica. Koliko je onih koji dolaze bez ikakve dozvole, niko ne može ni da utvdi, navode Novosti.

– Do 2000. godine samo u Beogradu je radilo 100.000 građevinskih radnika, a svaki grad i opština u Srbiji su imali svoju firmu – objašnjava Saša Torlaković, predsednik Samostalnog sindikata radnika u građevinarstvu.

– Raspadom tih preduzeća u pljačkaškoj privatizaciji raspalo se građevinarstvo. Sledeći korak je nezainteresovanost mladih da se školuju za ovo zanimanje jer ih čeka mizerna plata, uvek je ispod prosečne, a za nju treba da rizikuju život.

Više puta se desilo da na gradilištima u Beogradu uhvate radnike iz Albanije, Turske i Makedonije i to kako rade na crno.

Opasne igre

Kako je moguće da je gradnja objekta u centru grada poverena firmi koja ima jednog zaposlenog. Dešavalo se da na kraju radi šesti krug podizvođača. Naši radnici na gradilištima su stariji radnici, čije su firme u stečaju ili su zatvorene. I u ovom trenutku verujem da je 70 odsto radnika na gradilištima na crno.

Goran Rodić iz Građevinske komore potvrđuje da objekte po Srbiji grade radnici iz raznih zemalja u kojima se zarađuje još manje nego u Srbiji.

– Ima legalnih radnika, za koje važe isti uslovi kao i za domaće, ali ima i onih koji rade na divlje – objašnjava Rodić.

– I to je opasno. Ima tu i migranata. Uskaču Avganistanci, Palestinci.

Egzodus zanatske elite

U građevinskoj industriji mi smo desetkovani, ostali smo bez zanatske elite.

Nema keramičara, molera, gipsara, tesara. Čitava zanatska elita je otišla. Ko god mrda otišao je u Zapadnu Evropu. Rade u Švedskoj, Nemačkoj, sa kojom imamo i sistem detašmana. Mi smo na ovo upozoravali pre deset godina. Neće imati ko da nam održava puteve i mostove.

Grad koji se širio rušenjem: Novosadska pozorišta, crkve i dvorane kojih više nema

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
25 Shares
Share via
Copy link