Svet

Svi žele u Nemačku, prošle godine 168 hiljada stranaca dobilo pasoš, najviše u poslednjih 20 godina

nemacka-rajhstag

U Nemačkoj je prošle godine više od 168 hiljada stranaca dobilo nemački pasoš, što je najviše u poslednjih 20 godina.

To je 28 odsto više nego godinu dana ranije, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Visbadenu, napominjući da za poslednjih 20 godina nije registrovano toliko novih stanovnika, prenosi Dojče vele.

Nemačko državljanstvo je prošle godine dobilo 168.545 ljudi, 171 nacionalnosti i time ostvarilo pravo da dobije nemački pasoš.

Među „novim Nemcima“ je najviše pridošlica iz Sirije. Sa udelom od 29 odsto, 48.300 Sirijskih državljana čini najveću grupu naturalizovanih osoba tokom prošle godine.

Mnogi od njih su iz Sirije pobegli u Nemačku tokom građanskog rata i tu našli novi dom. Iza Sirijaca su Ukrajinci, Iračani i Turci.

Prognoza stručnjaka za 2023. godinu je da se može očekivati da će broj pridošlica nastaviti da raste delom i zato što vladajuće stranke SPD, Zeleni i FDP žele da suštinski promene Zakon o državljanstvu.

Vladajuća koalicija tvrdi da je Nemačkoj hitno potrebna kvalifikovana imigracija i želi da omogući ljudima koji već žive tamo da se integrišu i dobiju državljanstvo.

U suštini, predviđen je kraći minimalni boravak za naturalizaciju – umesto osam godina, trebalo bi ;da bude pet godina, a u slučaju „posebnih integracionih dostignuća“, samo tri.

Pored toga, podnosioci zahteva više ne bi trebalo da budu primoravani da se odreknu prethodnog državljanstva da bi dobili nemačko. ;U principu to bi značilo legalizovanje dvojnog državljanstva.

U Nemačkoj živi oko šest miliona stranaca koji su već više od osam godina u toj zemlji.

Desetine radnika iz Srbije i BiH privedeno tokom racije u Nemačkoj

Share via
Copy link