Magazin

Nekretnine u Srbiji: Gde su najskuplji kvadrati?

Svedoci smo poskupljenja nekretnina na domaćem tržištu, a trend konstantnog rasta prethodnih godina posebno se uočavao u većim gradovima Srbije i turističkim mestima. Na vodećoj poziciji je svakako Beograd, ali srpsku prestonicu sa cenama u stopu prate i Novi Sad, Kopaonik i Zlatibor. 

Iako se očekivalo da aktuelna situacija u zemlji i svetu drastično utiče na tržište nekretnina, pandemija korona virusa do sada ipak nije imala veći uticaj na cene stanova u Srbiji. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda prodajne cene nisu mnogo pale, ali je evidentirana smanjena prodaja stanova otkad je uvedeno vanredno stanje. U poređenju sa martom prethodne godine, izvršeno je 30% manje transakcija u martu 2020.

Analitičari procenjuju da se nakon zatišja u martu i donekle u aprilu, situacija značajno popravila već u maju i junu mesecu, te da se tržište nekretnina oporavlja. Međutim, napominje se da tek sad može nastupiti pad cena. 

Istraživali smo na kojim lokacijama u Srbiji se nalaze najskuplji stanovi, kolika je prosečna cena kvadratnog metra na tim lokacijama, kao i koji sve faktori imaju najveći uticaj na vrednost nekretnine.

Skupa nekretnina – investicija koja se isplati!

Ulaganje u nekretnine je uvek investicija koja se isplati, pogotovo kada je reč o skupim stanovima. U pitanju je jednostavna računica: ukoliko kupujete stan sa namerom da ga izdate, pa da na taj način povratite uložen novac, uvek ćete moći da zahtevate višu stanarinu za stan u centru grada ili popularnom turističkom mestu – u banji ili na planini.

Primera radi, poznato je da se najskuplji stanovi u Novom Sadu nalaze u strogom centru,  ali i da su kirije u ovom delu grada čak i duplo skuplje od onih na periferiji. Atraktivnim lokacijama smatraju se i Pupinova palata, Sajmište, Rotkvarija. Ipak, ukoliko vas zanima iznajmljivanje stanova u Novom Sadu, analiza tržišta je pokazala da se najviše isplati da kupite stan u centru grada, kod hale Spens, na keju ili naselju Limani.

Predaja ključeva u ruke

Najskuplje nekretnine u Beogradu 

Nije tajna da je stanovanje u srpskoj prestonici skupo, a to potvrđuju i cene nekretnina koje rastu iz godine u godinu. U Beogradu je prethodne godine zabeležen porast cena stanova za 8.97%, a poskupljenje nije zaustavila ni aktuelna situacija u zemlji i svetu. Dok su cene izdavanja stanova pod uticajem pandemije u 2020. godini pale, prosečna prodajna cena kvadrata nije se značajno promenila – evidentiran je pad od 3,5%.

Tako status najskupljih i dalje nose nekretnine koje se nalaze na Obilićevom vencu i Beogradu na vodi. U beogradskoj opštini Obilićev venac i najpoznatijoj prestoničkoj ulici – Knez Mihailovoj, prosečna cena kvadrata u protekloj godini iznosila je 3.025 evra. Za stan u Beogradu na vodi potrebno je bilo izdvojiti 3.060 evra po metru kvadratnom.

Na ceni je stari duh Beograda 

Pored ove dve atraktivne lokacije, poseban prestiž predstavljaju nekretnine u naseljima Dedinje, Senjak i Vračar. Stanovi u strogom centru glavnog grada, izdvajaju se po visokim cenama kvadrata. Tako je, na primer, prosečna cena stana kod Doma omladine 2.799,53 evra po metru kvadratnom. Približan iznost potrebno je izdvojiti i za nekretinu na Dedinju (2.700 evra), s tim što su u ovom naselju skuplje vile i kuće nego stanovi.

Slično stanje nalazimo u još jednoj opštini koja čuva duh starog Beograda – na Senjaku. Tamo je prosečna cena kvadrata niža u odnosu na Dedinje i prestonički centar, ali i dalje visoka – 2.195,86 evra. Nekretnine na Vračaru su takođe na ceni, pogotovo oni stanovi koje se nalaze u blizini Hrama Svetog Save. Prosečna cena kvadrata na ovoj lokaciji je 2.395,49 evra.

Visoka vrednost nekretnina u modernim i novim naseljima 

Što se tiče stanova na Novom Beogradu, kao atraktivna mesta za život izdvajaju se naselja Belvil (Blok 67), gde je prosečna cena kvadrata 2.522,07 evra, kao i Blok 67a (Blok A) sa prosečnom cenom od 2.992,51 evra po kvadratu. Nekretnine u neposrednoj okolini Arene nešto su jeftinije, ali je njihova cena i dalje preko 2.000 evra po kvadratnom metru, tačnije iznosi 2.391,3 evra.

Premda postoje i drugi faktori od uticaja na cenu kvadrata, poput opremljenosti zgrade, kvaliteta gradnje i slično, nema sumnje da cenu nekretnine u najvećoj meri određuje upravo njena lokacija.

Cene stanova u Novom Sadu

Pogled na šetalište u Novom Sadu

Što se tiče cena stanova u Novom Sadu, analiza tržišta je pokazala da je i u vojvođanskoj prestonici nakon prošlogodišnjeg  porasta cena vanredna situacija doprinela da se taj rast zaustavi, pa čak i da stanovi pojeftine. Međutim, za sada nije reč o velikom padu cena, registrovano je da su stanovi pojeftinili u proseku za 0,5%.

To znači da je prošlogodišnja prosečna cena kvadrata od 1.400 evra na Bulevaru Oslobođenja jedva osetno pala za 7 evra. Za stanove u novogradnji na istoj lokaciji potrebno je izdvojiti više od 1.500 evra po kvadratu. 

Pre vanrednog stanja, za kupovinu stana u novogradnji na Detelinari, Novoj Detelinari, Novom naselju i Tepelu trebalo je izdvojiti između 1300 i 1500 evra. Ove cene su, kao i na ostalim lokacijama u Novom Sadu, zanemarljivo snižene. Inače, posebno atraktivnom lokacijom za  stanovanje u Novom Sadu smatra se okolina hale Spens, a među skupljima su i stanovi u Palati Pupin, čija se cena kreće od 1.600 do 2.500 evra. Najskuplje zabeležena je cena kvadrata stanova u strogom centru i na keju 3.049 evra.

Nešto niže su cene na lokaciji Sajmište 1.357 evra, dok se za prosečnu cenu u celom gradu uzima za stotinu evra manji iznos 1.297 evra.

Nekretnine na planini – luksuz i prestiž

Poslednjih godina posebnu popularnost na tržištu nekretina imaju nepokretnosti na planinama. Dve činjenice potvrđuju ovo stanje. Tu je najpre najveći zabeležen rast cena nekretnina na Kopaoniku – čak 29,41% protekle godine. Tako prosečna cena kvadrata na najpopularnijem skijalištu Srbije iznosi 1.608,28 evra. Ta cena premašuje i prosečnu cenu kvadrata u prestonici 1.513,4 evra. Druga činjenica koja pokazuje da je kupovina nekretnine na srpskim planinama stvar prestiža jeste visina cene stanova na Zlatiboru. U protekloj godini prosečna cena kvadrata iznosila je 1.277 evra. Zanimljivo je to što je analiza tržišta pokazala da je na Zlatiboru zabeležen negativan rast cena. Međutim, uprkos pojeftinjenju stambenog kvadrata za čak 10,26%, Zlatibor i dalje spada u lokacije sa najskupljim nekretninama u Srbiji. 

Da li luksuzni stanovi imaju svoje kupce?

Maketa kuće na stolu pored koje su kjlucevi

Iako je pandemija virusa korona usporila dinamiku na svetskom, pa i domaćem tržištu nekretnina, podaci iz prethodnih godina pokazuju da luksuzni stanovi itekako  imaju svoje kupce u Srbiji. Prema Izveštaju sa tržišta nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda, prošle godine je najskuplji kvadratni metar koštao 8.683 evra. U pitanju je stan koji se nalazi u Beogradu na vodi i čija je ukupna cena iznosila skoro 1.320.000 evra. Najveća cena po kvadratnom metru koja je plaćena za stan u starogradnji iznosila je 6.086 evra, a u pitanju je stan na Obilićevom vencu u Beogradu.

Na Vračaru se prodaje stan od 8 kvadrata, a cena je oličenje bahatosti

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

16 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap