Magazin

Ulaganje u nekretnine na Balkanu – šta kažu brojke?

Usled niskih kamata na štednju u bankama, nekretnine su postale najsigurniji put do dugoročne štednje i priliva kapitala. Kada je u pitanju Balkan, poslednje godine pokazuju pozitivan trend na tržištu nekretnina, pa su ponuda, ali i tražnja konstantno na visokom nivou.

U nekretnine se najviše ulaže u Beogradu, dok se kao posebno atraktivno područje za ulaganje izdvaja crnogorsko primorje. U narednim redovima predstavljamo najnovije trendove ulaganja u nekretnine na Balkanu, koje je poslednjih godina izuzetno dinamično.

Crnogorsko primorje na meti stranih investitora

Jadranska obala je najčešći izbor za ulaganje u nekretnine, bilo da su u pitanju strani ili domaći investitori. Koliko kapitala se slije u Crnu Goru samo po ovoj osnovi, pokazuju i brojke prema kojima je tokom 2018. godine priliv stranih direktnih investicija iznosio 843,1 milion eura. Luksuzni kompleksi značajno doprinose ovako pozitivnim trendovima, a to potvrđuju i Porto Montenegro stanovi koji su među najtraženijima.

Prema podacima Centrane banke Crne Gore priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 519,9 miliona eura, što je 61,7 odsto ukupnog. Od toga je 182,6 miliona eura uloženo u nekretnine, a u banke i preduzeća 337,2 miliona eura.  

Iako su najbolje crnogorske nekretnine godinama bile najinteresantnije ruskim državljanima, čini se da u protekle dve godine postoji smena investitora, gde dominantni postaju turski investitori kojima se Crna Gora sve više dopada u poslednje vreme.

Cene najatraktivnijih nekretnina – od 4.000 do 10.000 evra po kvadratu

Cene najluksuznijih stanova na primorju se kreću od četiri hiljade do 10 hiljada eura po kvadratu, dok je kvadrat poslovnog prostora znatno skuplji. Cene svakako zavise od konkretne lokacije i opremljenosti nekretnine, a najviše se kupuje novogradnja, dok su kuće manje tražene.

Iako je za očekivati da se većina nekretnina kupuje na kredit, to na primorju nije slučaj jer su kupci uglavnom strani investitori, pa je reč o keš kupovini. S druge strane, stanovi u Podgorici su rezervisani za domaće državljane koji ih u najvećem broju slučajeva otplaćuju na kredit.

Digitron i računi pored olovke

Skočile cene stanova u Beogradu

Povoljni stambeni krediti, niske kamatne stope i povraćaj PDV-a za kupovinu prvog stana doveli su do nešto dinamičnije atmosfere na srpskom tržištu nekretnina. Za srpsku prestonicu bi se moglo reći da uživa u ogromnoj tražnji stanova koja traje već nekoliko godina, a cene kvadrata variraju.

U poređenju sa stanjem iz 2016. godine, cena jednog kvadrata je veća za 10 odsto, što znači da su cene na obodu grada od 900 do 1.100 evra, dok u centru za kvadrat treba izdvojiti od 1.500 do 2.500 evra. Najtraženiji su manji i dvosobni stanovi u novogradnji,  dok se salonci od 100 i više kvadrata nešto teže prodaju. Pored glavnog grada, tržište nekretnina je izuzetno aktivno, pa skaču cene stanova u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

Najpovoljniji stanovi su po pravilu oni koji nisu legalizovani, a takvih je najviše na području Zvezdare, Mirijeva i Karaburme, dok se tradicionalno najskuplje nekretnine nalaze na najatraktivnijim lokacijama – u užem centru grada, na Vračaru, Dedinju i Savskom vencu.  

Zašto Balkanci štednju menjaju ulaganjem u nekretnine?

Ulaganje u nekretnine je investiranje u mirnu budućnost, i to je ono čime se Balkan vodi u proteklih nekoliko godina. Dok su se ranije generacije obezbeđivale štednjom, novije se prilagođavaju drugačijem sistemu vrednosti po kome se novac ulaže u nekretnine, zarad sigurnih prihoda na duže staze. U veliki broj stanova se ulaže zbog iznajmljivanja istih, jer mesečni prihodi ostvareni na taj način u najvećem broju slučajeva mogu da pokriju ratu kredita.

Potražnja za nekretninama možda nikada nije bila veća, a čini se da u skorije vreme neće opasti. Nekretnine su se pokazale kao najsigurniji vid ulaganja, koji na duže staze donosi sigurne prihode i mirnu starost.

Ipak, treba uzeti u obzir i rizike koje ovaj vid ulaganja donosi, a među njima su nagli pad cena prilikom prodaje nekretnine, rizik izdavanja i drugi faktori koji ovakvu investiciju lako mogu da učine neprofitabilnom. Pametno procenite, investirajte, i uživajte u benefitima svog ulaganja.

95 Shares
Share via
Copy link