Putovanja

Top 10 razloga da provedete leto na Kopaoniku 

Nakon višemesečnog karantina zbog pandemije Koronavirusa, mnogi ljudi sa nestrpljenjem očekuju ukidanje vanrednog stanja kako bi život mogao da se vrati u normalu. U jeku proleća i pretežno sunčanih dana, polako se prave planovi za dugo iščekivani letnji odmor. 

S obzirom na trenutnu situaciju u svetu, sve je više onih koji ovo leto žele da provedu unutar granica svoje zemlje, najviše iz bezbednosnih razloga. Najpopularnije destinacije u Srbiji, koje su tokom cele godine prepune turista su, pre svega, planine Srbije. Kakav god da imate smeštaj Kopaonik je uvek zanimljiv.

Zahvaljujući nestvarnoj prirodi, čistom vazduhu i mnogim aktivnostima koje nude, planine predstavljaju pravi raj za odmor i uživanje. Jedna od najomiljenijih i najposećenijih planina u našoj zemlji je definitivno, Kopaonik, prepun idiličnih predela.

Ukoliko ste se pitali zašto je baš Kopaonik idealan za letnji odmor, pogledajte 10 razloga zbog čega je ova planina fenomenalna destinacija za vaše letovanje.

#1 Kopaonik – oaza predivne prirode

Lepota jedne planine se najviše ogleda u njenim prirodnim bogatstvima. Ukoliko ste zaljubljenik u prirodu i volite da uživate u nestvarnim, planinskim predelima, onda je Kopaonik kao stvoren za vas.

Čist planinski vazduh, predivan pogled sa Pančićevog vrha i fenomenalna priroda su od esencijalnog značaja za svakoga ko želi pravi odmor daleko od gradskog sivila i gužvi. 

Osim svojih lepota, priroda ima i lekovite učinke na celokupno psihičko i fizičko zdravlje čoveka

#2 Mnogobrojne aktivnosti za sve uzraste

Pored prirodnih lepota koje pruža, Kopaonik je takođe idealna destinacija za one koji prosto uživaju u aktivnom odmoru. Planinarenje do Pančićevog vrha je odlična ideja ukoliko želite pravi sportski dan na planini. Osim adrenalina, kada stignete do vrha, pogled koji budete doživeli biće nešto najlepše što ćete pamtiti za ceo život.

Osim planinarenja, tokom letnjeg perioda na Kopaoniku su vam dostupne i sledeće aktivnosti: Avantura park, letnja veštačka staza za skijanje, planinski biciklizam, Bob na šinama, teretana na otvorenom, rafting Ibrom, alpinizam, vožnja žičarom, jahanje konja, paraglajding, zip-line, itd. 

#3 Izletišta Kopaonika – obavezna destinacija za turiste

Planina i Nacionalni park Kopaonik su prepune predivnih, zanimljivih izletišta, koji su obavezna destinacija za sve turiste. Osim njihove lepote, svako od tih izletišta ima neku svoju posebnu priču ili dešavanje. 

Kozja glava se nalazi u visokoj, podkopaoničkoj zoni i poznata je po tradicionalnim susretima koji s održavaju u julu mesecu. Kadijevac zahvaljujući predivnim predelima gustih četinara između kojih teče Samokova, predstavlja predivno mesto za uživanje. 

Đorov most je izletište koje se nalazi pored leve obale Samokove i predstavlja predivan planinski predeo pun zelenila.

#4 Rezervati Nacionalnog parka – dragulji planine

Kopaonik je bogat očaravajućim rezervatima koji su pravi dragulji ove planine zbog kojih sve više turista dolazi u ove predele.

Gobelja se nalazi u Maloj Gobelji i poznata je po oštrim, stenovitim stenama i izuzetno retkom runolistu koji tu raste. Duboka predstavlja levu stranu istoimene reke u dolinskom predelu, a sam rezervat je bogat bukvom, šašikom i mnogobrojnim pticama.

Barska reka se prostire na desnoj strani istoimene reke, u oblasti Ravnog Kopaonika i obiluje smrekom, jelama i bukovim šumama. Bele stene je rezervat prožet stenama, livadama i šumama. Jankove bare su dom retkih ekosistema raznih biljaka.

Fotografija Kopaonika iz vazduha

#5 Savršeno mesto za beg od gradske gužve 

Svi oni koji su umorni od svakodnevice i užurbanog načina života, Kopaonik će doživeti kao idealno mesto za zasluženi odmor. 

Planina je uvek savršeno rešenje za one koji se bave stresnim poslom i koji žele da se posvete svom unutrašnjem miru na neko određeno vreme.

#6 Sunčana planina 

Kopaonik je odlična planina za sve one koji žele da uživaju na suncu. Zbog više od 200 sunčanih dana u godini, ova planina je dobila naziv i “Sunčana planina” što joj daje posebnu čar.

#7 Manastiri u okolini planine – važan deo srpske baštine

U okolini Kopaonika nalazi se srpski srednjevekovni manastiri koji su nekada bili i crkveno-administrativni centri, sedišta patrijarha, mitropolita i episkopa. Danas oni predstavljaju važan deo srpske baštine.

Neki od najznačajnijih manastira u okolini planine koje vredi posetiti su: Gradac kod Raške, Đurđevi stupovi i Sopoćani kod Novog Pazara, Studenica kod Ušća, Žiča kod Kraljeva, itd.

#8 Kraljevski spa odmor u hotelima 

Na Kopaoniku postoji više hotela koji u svojoj ponudi imaju vrhunske bazene i spa centre. Ako želite pravi kraljevski odmor, u Spa centrima hotela ćete imati ogroman izbor vrhunskih tretmana posle kojih ćete se osećati kao novi. 

#9 Noćni provod za desetku

Iako je planina uglavnom izbor onih koji žele mir i tišinu, na Kopaoniku takođe postoji i odličan noćni provod za sve one koji vole da osete odličnu atmosferu i muziku tokom večeri.

U raznim kafićima se organizuju svirke, tematske žurke i DJ večeri koje su postale prava atrakcija i mladih i onih malo starijih. Pored vrhunskog provoda, postoje i oni kafići gde možete uživati u ležernoj atmosferi večeri.

#10 Idilične manifestacije na Kopaoniku

Na Kopaoniku se tokom letnjeg perioda organizuju zanimljive manifestacije koje okupljaju veliki broj ljudi. 

Tokom leta možete uživati u manifestacijama kao što su: Dani borovnice, Sabori, Ilinski dani, Regata “Tvrđava”,Dani vrganja, itd.

Kopaonik – planina za sve

Nema sumnje da je Kopaonik fenomenalna planina za apsolutno sva godišnja doba i sve uzraste. Ne postoji aktivnost koju nećete pronaći na njoj, kao ni prirodna lepota koja vas neće ostaviti bez daha.

Dobro razmislite o svim benefitima koje ova planina pruža i ne zaboravite da dobro isplanirate vaš letnji odmor na Kopaoniku i da uživate u svakom provedenom danu u predivnim predelima prirode i na čistom planinskom vazduhu.

Čitajte Luftiku na Google vestima

98 Shares
Share via
Copy link