Film Magazin

Nebojšu Glogovca bolest odnela za samo 2 meseca, pobedila je njena podmuklost

glogovac
Foto: promo

Veliki i neprežaljeni srpski glumac Nebojša Glogovac (49) bio je jedan od 10 do 15 pacijenata obolelih od karcinoma pluća kod kojeg se simptomi bolesti pojave isuviše kasno da bi bio izlečen. Kod ovog tipa karcinoma metastaze su duboke već sa prvim simptomima i njegovu podmuklost nemoguće je pobediti.

Agresivan kancer pluća koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima lekara.

– U negde 10 do 15 odsto karcinom pluća ne daje nikave simptome već se slučajno otkrije pregledima drugim povodom. To može da se dogodio kod svih vrsta krcinoma pluća nevezano za tip. Bolest je takva, podmukla, a i kada ima simptome, nažalost, ona bude kasno otkrivena. Jer, ti simptomi najviše odgovaraju pušačkom bronhitisu ili hroničnom opstruktivnom bronhitisu pa ljudi kada imaju neku od te dve bolesti ne sumnjaju da je došlo do pogoršanja jer se znaci bolesti zaista preklapaju – kaže za Telegraf.rs jedan od stručnjaka za karcinom pluća koji je, inače, bio upoznat sa borbom Nebojše Glogovca.

Ovo oboljenje, koje je opisano još 1531. godine kao neobična bolest među rudarima koji su kopali rudu bakra, gvožđa i drugih metala, bilo je dosta retko pre šest decenija.

Danas je kancer pluća jedno od najčešćih i najsmrtonosnijih malignih oboljenja u Srbiji. Sa više od 5.500 obolelih i više od 4.500 umrlih naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi.

Stručnjaci kažu da broj novoobolelih poslednjih desetak godina značajno raste u Srbiji, nasuprot većini zemalja u Evropi u kojima permanentno opada.

Izvor: Espreso

Iza Glogovca je ostala jedna sveska, a u svesci ovi prelepi stihovi koji pogađaju u srce

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

119 Shares
119 Shares
Share via
Copy link