Magazin

“Naš” Nole ipak nije vegan i sada svi možete da odahnete

Novak Đoković je konačno udostojio javnost odgovora na pitanje svih pitanja – da li je vegan? U razgovoru sa novinarima u Parizu najuspešniji srpski teniser svih vremena je osim načina ishrane otkrio i šta mu je amajlija, kakav odnosi ima prema Srbiji, ali i koje jezike govori njegov sin Stefan…

Da krenemo od mesa i Novakovog odnosa prema njemu, što vas, verujemo, najviše kopka.

“Nisam vegan! Ishrana mi je uglavnom bazirana na biljnoj osnovi, s tim što jedem ribu i jaja kao izvore proteina. Da ne ulazim u detalje, ali u biljnoj hrani ima dosta izvora proteina, iako mnogi znaju samo za meso, koje je u našoj kulturi ‘nezaobilazna’ namirnica. U avgustu 2015. godine sam odlučio da ne jedem meso. Imam svoje razloge, što etičke, što zdravstvene. Ne želim uopšte da se vraćam na meso niti da podležem tom pritisku. Ne želim to uopšte da komentarišem, pošto mi je potpuno besmisleno. Ljudi koji nisu dovoljno informisani prave zaključke koji nemaju osnovu. Čujem da neki čak kažu da mi supruga brani da jedem meso?! Pa ona ga sama jede, sada, u trudnoći”, rekao je Đoković za Novosti.

Đoković koji će u Parizu pokušati da odbrani prošlogodišnju titulu smatra da Srbija ne mora niti treba da mu bilo šta da.

“Uvek sam osećao ogromnu, bezuslovnu ljubav prema svojoj zemlji. Tu sam rođen, to je moja otadžbina, moj zavičaj, moja teritorija. Tu pripadam. U poslednjih desetak godina ne boravim u Srbiji toliko često, ali svaki put kada se vratim osećam neke ‘leptiriće’ u stomaku. Vraćaju mi se emocije iz detinjstva. Čovek može da proputuje ceo svet, ali kada je kod kuće, to je poseban osećaj. Znate da ste odatle. To je nematerijalni odnos. Nije mi potreban spomenik. Naravno, izuzetno cenim i laska mi to što dobijam. Sve su to lepe stvari. Ali neće to izmeniti moj stav prema zemlji, niti će to promeniti način na koji doživljavam svoj narod. Uvek ću biti uz svoj narod i zemlju”, objasnio je Nole.

Koliko voli svog prvenca Stefana, malo je reći. Zato mu tako teško pada kad su razdvojeni zbog obaveza. Nole kaže da se trudi da provede što više kvalitetnog vremena s njim, naravno, koliko mu obaveze i energija dozvoljavaju.

“Za vreme turnira situacija je specifična, jer moram da se organizujem tako da imam dovoljno zaliha energije da mogu da je usmerim na teren. Ali kao roditelj koji je odsutan i dosta putuje, kada sam sa Stefanom, onda je to u potpunosti. Bilo to sat dnevno ili više, on to ceni. I taj odnos mi je veoma bitan”, istakao je Nole.

Nole se osvrnuo i na neke detalje sa torbe koju nosi, poput sokolova i smajlija.

“Soko mi je omiljena ptica. Pokojni đed me je zvao ‘sokole’. Ima u njemu dosta značenja i simbolike, uz to što je to, zaista, fascinantna ptica. Nikada ne vreba bolesnu životinju. Napada ogromnom brzinom. Smatram da na neki način i ja to radim, kad napadam lopticu. Sokolovi označavaju grend slemove, žuti smajliji simbolišu osvojene masterse, a plavi završni turnir”, zaključio je Novak.

Novak je rekao da je bio uznemiren kad je čuo za teroristički napad u Londonu, ali je naglasio da to neće promeniti njegove planove kad je u pitanju odlazak na Vimbldon, koji se održava od 3. do 16. jula u britanskoj prestonici. Nole će na Vimbldonu igrati u novoj uniformi, a nedavno je postao zaštitno lice francuske kompanije „Lacoste”.

Novak se plasirao u četvrtfinale Rolan Garosa, pošto je pobedio Španca Alberta Ramosa-Vinjolasa 7:6 (7:5), 6:1, 6:3. Naredni rival će mu biti Austrijanac Dominik Tim, koji je prethodno savladao Argentinca Orasija Sebaljosa 6:1, 6:3, 6:1. Rolan Garos se igra za ukupni nagradni fond od 16.790.000 evra.

Zašto je tenis dobar sport za decu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

84 Shares
Share via
Copy link