Novi Sad Uncategorized

Narednih godinu dana podzemne vode Promenade idu direktno u kanalizaciju

Tržni centar Promenada u Novom Sadu je zvanično otvoren 15. novembra, ali na “staklenim nogama”.

Naime, Promenada je dobila privremenu dozvolu za rad, a vlasnici tržnog centra sada imaju rok da u narednih godinu dana dovrše objekat.

Ovaj tržni centar nije prvi objekat koji radi bez dozvola u Novom Sadu i u gradu postoji niz objekata koji su građeni pre više decenija i nikada nisu dobili upotrebne dozvole, kao što su Varadinski most, sve policijske stanice i drugi.

Najnovija informacija koja se tiče problema podzemnih voda ispod objekta je da će Promenada finansirati svoj separatni prečistač otpadnih voda, jer moraju da ispuštaju tehnički čistu vodu, a finansiraće i da se pojačaju kapaciteti odvoda na tom koridoru.

Tako voda neće ići direktno u Dunav niti direktno u postojeću kanalizaciju…

A do tada…?

Tržni centar je počeo da radi prošlog četvrtka bez upotrebne dozvole i rešenog pitanja podzemnih voda, podseća portala 021.

Promenada ima problem sa podzemnim vodama jer prilikom izgradnje nisu ispoštovane građevinske norme oko hidroizolacije.

Zbog toga preti opasnost da podzemne vode probiju u podzemne etaže jer se voda konstantno ispumpava u kanalizaciju, što je opasno jer gradski kolektori nemaju kapacitet da izdrže toliki priliv podzemnih voda.

Problem je i to što konstatno ispumpavanje podzemnih voda može da dovede do urušavanja podzemnih zemljanih slojeva i da se usled sleganja tla uruši sama Promenada ili neki od objekata u radijusu od nekoliko stotina metara.

Brzo i kuso: Promenada je počela da se ruši, i to na dan otvaranja (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

441 Shares
441 Shares
Share via
Copy link