Magazin Novi Sad

Slučaj Promenada: Šta će biti sa podzemnim vodama?

Višemesečno istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) pokazalo je da je gradnja tržnog centra Promenada projekat koji je loše realizovan, a kao glavni problem nameće se pitanje podzemnih ovda.

Kako se navodi u tekstu Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra otkako su se pojavile prve optužbe na račun firme “NEPI Rockcastle”, da je zbog pokušaja da uštedi izazvala opštu opasnost, na površinu su isplivale nepravilnosti vezane za izgradnju najvećeg tržnog centra u Srbiji.

VOICE  navodi da iz gradske vlasti i preduzeća “NEPI” ni posle dva meseca nema odgovora šta će biti sa podzemnim vodama.

Istraživanje je pokazalo da je za projektovanje najvećeg tržnog centra u Srbiji prvobitno bio angažovan tim arhitekte Đorđa Bajila, koji je između ostalog osmislio projekat konstrukcije i temeljenja, baziran na masivnoj temeljnoj ploči sa vertikalnom i horizontalnom hidroizolacijom.

Planirano je da se ploča zaštiti izolacionim folijama i presvlakama, što je skupo rešenje, ali zasigurno sprečava prodor vode, koja se nalazi na oko dva metra ispod Promenade.

U skladu sa Bajilovom projektnom dokumentacijom i idejnim rešenjem, Gradska uprava za urbanizam i građevinsko zemljište izdaje u februaru 2017. godine lokacijske uslove, u aprilu građevinsku dozvolu, a u maju dozvolu za izvođenje radova.

Međutim, kako je utvrdio VOICE, osam meseci otkako su radnici stigli na gradilište, dolazi do velikog preokreta: investitori ispraćaju Bajila, a njegov rad zamenjuju u potpunosti i odlučuju se za sistem aktivne zaštite od podzemnih voda, koji je projektovala firma “PAB Company” iz Vršca.

Novi projektant osmislio je novi koncept konstrukcije, koji je podrazumevao ugradnju crpnih bunara i permanentnu drenažu terena, to jest ispumpavanje vode u kanalizacioni sistem Novog Sada za vreme korišćenja objekta.

Na taj potez, projektant se odlučio zarad postizanja najnižih ukupnih troškova, navodi se u statičkom proračunu.

Betonska dijafragma, koja je štitila iskop u toku radova, ostala je jedina barijera između podzemnih voda i pritiska zemlje sa jedne strane i podrumskog prostora sa druge. Potom su na dubini od osam metara zabodeni stubovi, na kojima je postavljena kombinacija temelja samaca i tanke podne ploče.

Eksperti sa kojima je VOICE razgovarao upozoravaju da takvo temeljenje ne može da podnese sile uzgona, niti da spreči infiltraciju podzemne vode.

VOICE piše da je JKP “Vodovod i kanlizacija” ideju o pumpanju vode u kanalizaciju odbacilo, uz obrazloženje da odvođenje podzemnih voda “ne postoji u njegovoj osnovnoj delatnosti i da se nigde u svetu podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju”.

Međutim, i bez preko potrebne saglasnosti, investitor odlučuje da nastavi po svom planu, a nadležna gradska uprava mu ipak odobrava izmenu građevinske dozvole.

Problem sa podzemnim vodama još nije rešen, a prema pisanju vojvođanskog-istraživačkog centra, istraživanje o Promenadi je pokazalo da nije samo sagrađen lošiji temelj od prvobitno planiranog, već da je skoro ceo prvobitni izgled objekta promenjen, pa između ostalog više nema ni zelenog krova.

Kompletan tekst se može pročitati OVDE.

Prekršili zakon, probili rok, ali iz Promenade najavili datum i program svečanog otvaranja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
71 Shares
Share via
Copy link