Magazin

Najpopularniji internacionalni kolači u Novom Sadu

Ukoliko želite da probate nešto novo u Novom Sadu dobar izbor mogu biti popularni internacionalni kolači, čiji recepti stižu sa raznih strana sveta.

Trileće (tri mleka)

kolac-tapas-trilece
Foto: Marko Subotin

Kolač Tri leće, odnosno Tri mleka je veoma popularan kada govorimo o internacionalnim kolačima u Novom Sadu. Ovaj meksički i latinoamerički specijalitet možete probati u restoranu Tapas & chill bar La Siena, na adresi Somborski bulevar broj 8. Ovaj kolač, za koji kažu da vodi poreklo iz Južne Amerike i Meksika,   veoma podseća na naš tradicionalni koh od griza, samo što je sadržaj mleka mnogo bogatiji mlečnim mastima, a time kolač dobija na sočnosti, čak i na kremastoj strukturi. Trileće su pravili u Meksiku i Južnoj Americi zbog visokih temperature. Ovaj specijalitet je veoma sočan, zbog mleka i karamele, tako da se prosto topi u ustima, a ako ga još uvek niste probali, ne oklijevajte, jer pravi meksički kolač Trileće možete probati u novosadskom restoranu Tapas & chill bar La Siena.

Tiramisu

View this post on Instagram

#tiramisu #sweet #mmm #best #novisad

A post shared by Marina Mandadzic (@mandadzic) on

Tradicionalni italijanski kolač Tiramisu možete jesti i u Novom Sadu u restoranu Sabbiadoro. Zanimljivo je da se Tiramisu sa italijanskog prevodi kao pokupi me, razbudi me, razvedri me, što je sasvim logično s obzirom na to da ovaj kolač sadrži kafu. Ovaj kolač idealno ide uz neko dobro italijansko vino. Oni koji vole da spremaju Tiramisu bi rekli da se ova poslastica brzo sprema, ali nijanse u ukusu razlikuju tradicionalni italijanski Tiramisu od svih drugih kopija originala.

Belgijska čokolada

corso-kolac
Privatna arhiva

Volite li Toffe? Želite pun ukus belgijske čokolade i lešnika? Pravac u Corso, na Toffe kolač. Čokoladna korica, karamel punjenje i ceo lešnik – dovoljno razloga, zar ne? Naravno tu je i preliv od čokolade i dekoracija od lešnika. Probajte još i kolač sa ananasom i jagodom, odličnu kombinaciju banane i plazme, Nugat kolač, Rosberittu ili Zimsku medenu jagodu.

Montebello

View this post on Instagram

#new #red #sweet #slatkidan #jagode #france

A post shared by Marina Mandadzic (@mandadzic) on

Originalnu francusku poslasticu, Montebello, sa jagodama i pistaćima možete probati i u našem gradu u poslastičarnici Slatiki dan. Zanimljivo je da je ovu novu torticu možete probati samo u ovoj novosadskoj poslatičarnici. Montebello je u Francuskoj poznat i postoji dosta verzija recepta po kojima ga spremaju. Podloga je dacquise biskvit od belanaca, pistaća i badema, bez brašna i glutena. Unutrašnjost je krem od pistaća, a sastoji se od žumanaca, mlečne pavlake, paste od pistaća i šećera. Na vrhu ove tortice su sveže jagode i pistaći.

 Šomloi Galuska

somloi-galuska

Mađarski kolač  Šomloi Galuska možete probati u novosadskom restoranu Roža Forum. Jedini mađarski restoran u Novom Sadu, Roža Forum ima 30-ak jela mađarske nacionalne kuhinje, a za desert preporučujemo mađarski kolač čuvene Galuške. Ovaj restoran se nalazi u ulici Vojvode Mišića 3.

Više o čokoladnim kolačima 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

214 Shares
214 Shares
Share via
Copy link