Film Magazin

Top 5 najboljih filmova u kojima trijumfuju negativci

kevin spejsi
Printscreen

Američki filmovi poznati su po svom holivudskom kraju, odnosno hepi endu koji mnogim ljubiteljima ’sedme umetnosti’ često pokvari kompletan utisak na samom kraju. Mnogi filmovi pravljeni su po šablonu da dobro uvek pobeđuje, ali postoje i oni režiseri koji su se usudili da naprave pravo remek delo u kojem na kraju ipak trijumfuje zlo.

Evropske i azijske filmske industrije ne odlikuju se stereotipom srećnog kraja, ali poznato je da Amerikanci prosto vole akcione heroje koji u poslednjoj sekundi rešavaju nemoguće misije, sprečavaju globalne katastrofe i pobeđuju predstavnike zlih sila.

Život nije bajka, zlo je sveprisutno i iz tog razloga vam predstavljamo Top 5 filmova u kojima negativci trijumfuju na kraju i odnose konačnu pobedu.

Seven (Sedam) 1995.

Ovo je jedan od najboljih trilera svih vremena po mišljenju publike. Sjajno ostvarenje reditelja Dejvida Finčera, u kojem Kevin Spejsi igra serijskog ubicu koji koristi sedam smrtnih grehova kao motiv svojih zločina.

Nakon pet savršeno isplaniranih ubistava vezanih za različite grehove (požuda, pohlepa, proždrljivost, gordost i lenjost), on biva uhapšen od strane detektiva Milsa i Somerseta.

Ispostaviće se, međutim, da je to takođe bio deo njegovog plana. U nezaboravnoj sceni na kraju filma, gledaoci otkrivaju da je on iz zavisti prema porodičnom životu detektiva Milsa na svirep način ubio njegovu ženu.

Kada to sazna, Mils obuzet gnevom puca na njega i usmrćuje ga, zbog čega završava u zatvoru. Mada je ubica ipak mrtav na kraju filma Sedam, njegov plan je ipak bio uspešan i zlo je pobedilo dobro.

No Country For Old Man (Nema zemlje za starce) 2007.

Jedan od najefektnijih filmskih negativaca u poslednjih nekoliko decenija svakako je Anton Čigur, koga je u filmu ”Nema zemlje za starce” maestralno tumačio Havijer Bardem.

U ovoj prilično vernoj adaptaciji neo-vestern romana Kormaka Mekartija, Čigur je prava personifikacija zla.

On, naime, radi za jednu kriminalnu organizaciju i pokušava da uđe u trag novca koji je nestao tokom sastanka između gangsterskih kartela koji je pošao naopako.

Na tom zadatku, on ubija mnoge ljude, a pre skoro svakog smaknuća, on baca novčić i traži od njih da izaberu pismo ili glavu.

Ako izaberu pogrešno, on im presuđuje, a ako pogode pravu stranu novčića, pošteđuje njihov život.

I pored mnogih situacija u kojima je izbegao smrt za dlaku, uključujući i udes na samom kraju filma, Čigur je živ i slobodan u trenutku završetka filma Nema zemlje za starce.

Chinatown (Kineska četvrt) 1974.

Kineska četvrt Romana Polanskog nikoga nije ostavio ravnodušnim. Plan detektiva Džejka Gitisa (Džek Nikolson) da spase Evelin (Fej Danavej) i njenu ćerku/sestru Ketrin (Belinda Palmer) iz kandži njihovog oca/dede i silovatelja Noe Krosa (Džon Hjuston), završava se fijaskom.

U poslednjoj sceni filma, Evelin hicem ranjava Nou u ruku dok on pokušava da povede Ketrin sa sobom i postane joj staratelj. Evelin i Ketrin kolima voze sa mesta zločina, ali policajci otvaraju vatru na Evelin i usmrćuju je.

Noa kupi Ketrin sa sobom, a policajci potpuno poraženom Džejku zabranjuju da krene u poteru za njim i jedan od njih mu odgovara legendarnom filmskom rečenicom: „Forget it, Jake. … It’s Chinatown“.

Avengers: Infinity War (Osvetnici: Rat Beskraja) 2018.

Tanos, glavni zloća u filmu Osvetnici: Rat beskraja, na njegovom kraju je uz pomoć šest Kamena beskraja eliminisao polovinu svih živih bića u univerzumu.

U njegovom kosmičkom pokolju su, između ostalih, stradali i superheroji: Crni panter, Zimski vojnik, Grimizna veštica, Falkon, Doktor Strejndž i Spajdermen.

Zašto je Tanos to uradio? Pa, on nije želeo da univerzum doživi sudbinu njegove rodne planete Titan, koja je zbog velike populacije i malo resursa dovoljnih za njihovo preživljavanje doživela katastrofu.

On je, dakle, žrtvovao jedne da bi drugima obezbedio bolji život. Ne treba napominjati da je na sebe gledao kao na humanitarca, kao i mnogi drugi zlotvori kroz istoriju.

Hereditary (Nasleđeno Zlo) 2018.

U ovom odličnom hororu Arija Astera, porodica Grejem se nalazi na udaru mračnih sila nakon smrti Elen Li, majke Eni Grejem i bake njenih dvoje dece, ćerke Čarli i 16-godišnjeg sina Pitera.

Čarli umire u neobičnoj nesreći na putu, Enin muž Stiv biva živ spaljen, a sama Eni oduzima sebi život.

Jedini koji preživljava je njen sin Piter, ali tako što ga zaposeda demon Paimon, odgovoran za sva ova zlodela.

U zadnjoj sceni filma, mi gledamo jezivi ritual za vreme koga mu se njegovi sledbenici zaklinju na vernost.

Izvor: Citymagazine.danas.rs / What Culture

Top 10 komedija kojima su se gledaoci najviše smejali

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link