Film

Svi volimo “Kad jaganjci utihnu”, ali ovo sigurno niste znali

Triler “Kad jaganjci utihnu” iz 1991. godine u režiji Džonatana Demija, jedan je od najuspešnijih i najznačajnijih filmova ne samo u žanru trilera, već i u celokupnoj kinematografiji. Film je rađen po romanu Tomasa Harisa, a već tokom prve nedelje prikazivanja zarada je prebacila budžet koji je utrošen na snimanje.

Film “Kad jaganjci utihnu” je treći koji je osvojio pet najprestižnijih Oskara, nakon filmova “Dogodilo se jedne noći” (“It Happened One Night”) i “Let iznad kukavičjeg gnezda” (“One Flew Over the Cuckoo’s Nest“), uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.

Glumica Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer) odbila je ulogu agenta FBI Klaris Sterling nakon što je pročitala scenario, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena. Sa druge strane, za Džodi Foster (Jodie Foster) to nije predstavljalo problem.

Uloga Hanibala Lektora trebalo je da pripadne Džinu Hekmanu (Gene Hackman). Kasnije, producenti su razmatrali da to bude Džon Litgou (John Lithgow).

Lik agenta FBI Dejne Skali iz čuvene serije “Dosije X” (“The X Files”) inspirisan je likom Klaris Sterling.

Veći deo filma snimljen je u Pitsburgu, jer taj grad ima jako nestalan krajolik i arhitekturu, pa su tako prikazani različiti delovi zemlje.

Uprkos hvaljenoj ulozi, Entoni Hopkins (Anthony Hopkins) se pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta.

U sceni u kojoj se Klaris upoznaje sa Hanibalom u filmu, Fosterova je zapravo upoznala i samog Hopkinsa.

Lik Džejma Gamba, poznatijeg pod nadimkom Bufalo Bil, inspirisan je trojicom serijskih ubica: Tedom Bandijem (Ted Bundy), Edom Gejnom (Ed Gein) i Gerijem Hajdnikom (Gary M. Heidnik).

Lobanja koja se nalazi na leđima moljca na posteru, inspirisana je slikom “Voluptuous Death”, nastala je u saradnji između legendarnog Salvadora Dalija i fotografa Filipa Halsmana (Philippe Halsman), na kojoj je sedam nagih žena poređano tako da formiraju oblik lobanje.

Odnos između Lektora i agentice Klaris baziran je na stvarnom odnosu između serijskog ubice Teda Bandija i nekadašnjeg detektiva i profesora kriminalistike Roberta Kepela.

Top 5 najjezivijih psiho trilera

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
Copy link