Magazin

Najbolja hrana i piće za nastupajuće vrele dane

I konačno su nam stigle prave vreline. Meteorolzi do početka jula najavljuju visoke temperature koje će ići do 37 stepeni. Našem organizmu potrebno je da se prilagodi i mi mu našom ishranom možemo itekako pomoći. Zaboravite na jela koja se dugo i teško vare i zbog kojih ćete imati utisak da je još toplije. Izbacite salamu, pržena jela, masno, pavlaku, majonez i torte sa kremom. U ovom periodu vam treba lagana hrana koja osvežava.

Čaj od mente

Većina afričkih plemena se protiv vrućina bori sa čajem od mente čija je priprema vrlo jednostavna. Prvo se lagani zeleni čaj pomeša sa sirupom od vode i puno šećera, prelije se u čašu punu listića mente i naravno pije se vruć. Podaci govore da vrela tečnost izaziva proširenje krvih sudova, koji na taj način izbacuju toplinu putem kože. Kad popijemo vreli čaj osetićemo navalu topline, ali čim se preznojimo osećamo se svežije (konzumiranje hladne tečnosti nije baš poželjno za želudac s obzirom da je njegova temperatura nezavisno da li je leto ili zima 37 stepeni).

caj

Šargarepa
Sirova šargarepa je najbolja užina za leto, jer narandžasti pigment beta-karoten daje koži sjaj, dok ujedno i štiti kožu od sunca.

sargarepa

Pečeni ili kuvani kukuruz
Kukuruz pečen bez masnoća, s malo soli i bez maslaca predstavlja međuobrok bogat vlaknima i niske kalorijske vrednosti. Sjajan je dodatak zdravima salatama. Žute vrste kukuruza imaju više vitamina A od belih.

kukuruz

Hladno grožđe
Ne samo da će koža na ovaj način dobiti dovoljno antioksidanata već je ohlađeno grožđe i odličan način da se rashladite na letnjoj vrućini. Osim toga, svako hladno zrno grožđa ima samo tri kalorije, što znači da grožđe možete jesti bez osećaja krivice.

grozdje

Lubenica
Kada osetite potrebu za nečim slatkim, nemojte odmah posezati za sladoledima, možda je bolje da se opredelite za ovo sočno voće koje sadrži više od 90 odsto vode. Ona je, u poređenju s paradajzom, bolji izvor likopena koji pomaže u borbi protiv raka. Činijica naseckane lubenice ima samo 44 kalorije.

lubnica

Ražnjići od piletine
Ovaj obrok je pun proteina, a sadrži malo kalorija, masti i ugljenih hidrata. Jednostavno se može pripremiti na roštilju i kada mu dodate povrće (poput tikvica, paprike, luka), dobićete ukusno letnje jelo puno antioksidansa. Crvena sveža paprika puna je vitamina C, a daje lep ukus jer na roštilju postaje slađa. Tikvice su i inače savršena letnja namirnica. Imaju samo 20 kalorija, nula masnoća i holesterola.

Zelena salata

Ako ste ljubitelj zelene salate, slobodno navalite, jer ovo povrće čisti creva i nadoknađuje izgubljenu tečnost. Zato leti zelena salata sa kuvanim jajima ili posnim mesom može da bude zamena za glavno jelo. Dok je perete i čistite, nemojte da odbacujete spoljne, tamnozelene listove, pošto su oni bogati hlorofilom i drugim dragocenim supstancama. Nežni beli listići iz srca salate su možda ukusniji, ali ni izdaleka nisu toliko zdravi.

zelena-salata

Limunada sa nanom:

Limunada sa nanom je jedan od najlakših i najpoznatijih napitaka za letnje dane, veoma osvežavajuća, dobro rashlađuje i ima odličan ukus. Ukoliko želite da ovo napravite, potrebno vam je: 3 do 4 kafene kašičice meda, 6 do 7 listova nane, 3 limete, 500 ml vode, kockice leda.  Za spremanje ovog osvežavajućeg napitka vam je jedino potreban bokal u koji ćete sipati vodu i mešati je sa medom dok se potpuno ne sjedini. Zatim, ubacite listiće nane i ostavite nekoliko minuta dok se ne oslobodi dobro poznat miris iz njih. U sve to iscedite dve limete, a poslednju isecite na četvrtine i ubacite u bokal. Dodajte led i ostavite neko vreme pre konzumiranja da odstoji.

limunada

Napitak od vode i jogurta

Kombinacija vode i jogurta poznatija je pod imenom “lasi” i zapravo je tradicionalno piće Indije. Zahvaljujući probiotičkim bakterijama, volećete ga jer olakšava probavu, a uz nekoliko sočnih komadića voća, telo željno osveženja u vrelim letnjim danima biće vam neizmerno zahvalno.

Da biste napravili ovaj napitak, potrebno vam je 2 dl jogurta, 2 dl vode, 1 kašika meda ili javorovog sirupa, pola šoljice seckane dinje i pola šoljice borovnica ili ribizla.

Sve sastojke ubacite u blender i pasirajte dok smesa ne postane kremasta. Napitak stavite u frižider i kad god vas obuzme talas vrućine, otpijte nekoliko gutljaja.

Kako je izgledao jelovnik na dvoru Nemanjića

Čitajte Luftiku na Google vestima

Jovana Kešanski

Ja sam novinar, kolumnista. Nisam zapisničar. Prenosim svoje utiske o onome što me pokrene.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link