Zdravlje creva je od suštinskog značaja za celokupno dobrobit organizma. Ako naša crevna mikrobiota nije u ravnoteži, možemo doživeti simptome kao što su nadimanje, grčevi i hronična upala.
Zbog toga je uravnotežena ishrana izuzetno važna za održavanje zdravlja creva. Međutim, postoje i namirnice koje mogu izazvati upalu i pogoršati probleme.
Nutricionista Loren Mahers upozorila je na nekoliko takvih namirnica koje bi trebalo da izbegavamo ako želimo bolje zdravlje creva jer mogu da izazovu upale i probleme sa varenjem.
Hrana bez šećera sa šećernim alkoholima
Hrana bez šećera može izgledati kao zdravija opcija, ali proizvodi poput kolačića bez šećera, proteinskih pločica i bombona često sadrže veštačke zaslađivače kao što su šećerni alkoholi: eritritol, sorbitol, ksilitol.
Mahers upozorava da iako se ovi sastojci često preporučuju za mršavljenje ili osobe sa dijabetesom, oni imaju niz neželjenih efekata.
– Ove verzije hrane bez šećera imaju manje kalorija, ali konzumiranje velikih količina šećernih alkohola može izazvati upalu creva, grčeve, pa čak i dijareju, upozorava nutricionista za „SheFinds“. On preporučuje da izaberete prirodno niskokalorične proizvode.
Rafinisani ugljeni hidrati
Rafinisani ugljeni hidrati, kao što su beli hleb, testenine, krekeri i kolačići, lišeni su prirodnih vlakana. Iako su lakše svarljive, povećavaju i rizik od upale u telu.
– Ova hrana nije sama po sebi loša, ali nedostatak vlakana može vremenom izazvati upalu u telu, napominje Mahers.
Vlakna su neophodna za zdravo varenje, a njihovo odsustvo u rafinisanim ugljenim hidratima može dovesti do naglih skokova šećera u krvi i neravnoteže u crevima.
Nutricionista preporučuje odabir celih žitarica ili proizvoda bogatih vlaknima kad god je to moguće.
Pržena hrana
Pržena hrana može ozbiljno štetiti zdravlju ako se konzumira u prevelikim količinama. Ova ukusna, ali štetna hrana bogata je zasićenim mastima, koje mogu biti posebno štetne za creva, prenosi Index.hr.
– Hrana bogata zasićenim mastima često dovodi do lošeg varenja i pojačane upale, ističe Mahers.
Redovna konzumacija pržene hrane može da uspori varenje i napreže creva, što dovodi do nadimanja i nelagodnosti. Ona savetuje da tražite hranu pripremljenu sa zdravijim mastima, kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada.
Izvor: N1
Dodaj komentar