Magazin

8 apsurda nacionalizma na Balkanu

Nacionalizam na Balkanu je kroz istoriju uvek bio kamen spoticanja ka boljem životu svih naroda koji žive u ovom delu Evrope. Zbog čestih sukoba Balkan je sa pravom poneo nadimak „bure baruta“, a onlajn magazin Balkon3 napravio je kratak video koji u manje od 3 minuta objašnjava 8 apsurda nacionalizma na Balkanu.

Veličina je bitna

Svaka država na Balkanu veruje da bi trebala da bude veća nego što jeste. Treba nam najmanje još jedno Balkansko poluostrvo kako bi svi bili zadovoljni.

Povratak teritorija

Ali nijedna od njih ne smatra da uzima nešto od drugih. Umesto toga, to vide kao “povratak svojih teritorija”…

Nesporni dokazi

Svi imaju „nesporne“ dokaze za svoje tvrdnje. Tu su istorijski spisi, zapisi na kamenju, proročanstva i svedočanstva, manastirski spisi… Poseban de su knjige koje se čuvaju u „tajnim bibliotekama“ u zapadnim zemljama, a kriju ih kako „istina“ ne bi izbila na videlo.

Izmišljeni neprijatelji

Svi imaju brojne neprijatelje koji delaju pod velom tajne. Tu su masoni, iluminati, Vatikan, Bilderberg, engleska Kruna… Viševekovna zavera koja je sprečavala rast, jačanje i proširivanje naroda-žrtve.

Život na dnu evropske lestvice

Sve ove zemlje nalaze se na dnu evropske lestvice kojom se meri kvalitet života i standarda, ali razlog za to nije katastroflna politika koju vode lokalni političari već činjenica da se ne drže zajedno. Baš deo koji im nedostaje je ključan za njihov prosperitet. Bilo da su u pitanju planine, plodna polja, pristup moru, strateški položaj ili sveta mesta koja bi verovatno trebala sa nekom magičnom silom da donesu rešenje svih problema na Balkanu. Ali ta magična sila se za svaki slučaj čuva zatvorena.

Sve je i dalje tu, ali džaba

Interesantno je da delovi koji nedostaju nisu potopljeni ili odnešeni na drugi kontinet. Oni su i dalje tu, ali njima vlada neka druga balkanska zemlja. Ipak, koliko god da su ti delovi plodni, bogati i magični, oni nisu uspeli da pomognu zemlji u kojoj se nalaze da se popne sa dna.

Pravi uzori

Postoji jedna mala država u Evropi koju jedva možete pronaći na mapi. Zaglavljena je u stenama, prekrivena snegom, okružena drugim, mnogo većim državama i udaljena od najbližeg mora skoro 200 kilometara. Prema balkanskim geografskim standardima ova zemlja bi odavno propala. Ali nije. Zove se Švajcarska.

Pogrešni uzori

Ima još jedna zemlja u Evropi. Ona ima široka plodna polja, bogate planine, izlazi na dva mora i okean. Strateški, ne može biti na boljem položaju. Ipak, uprkos svemu, godinama ne može da izađe iz krize. Zove se Španija.

Video je deo serijala “Let Me Illustrate For You” magazina Balkon 3 što bi se moglo prevesti kao “da ti nacrtam”, odnosno “da ti objasnim na jednostavnom primeru”.

10 najvećih predrasuda na Balkanu

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku